Met de voeten in de klei tijdens de Food School

In samenwerking met The Food Line-up

Het Food Cabinet team is nieuwsgierig en staat graag met de voeten in de klei. De Food School, ons interne opleidingstraject in samenwerking met The Food Line-up, stilt onze honger naar de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van eten. Tijdens uitstapjes verspreid door Nederland bezoeken we boeren, vissers en andere makers. Ook gaan we in gesprek met inspirerende ondernemers, wetenschappers en chefs om meer te leren over ons eten.

Een reis door de hele keten, van grond tot mond

De Food School begon in 2018 als reis door de voedselketen met als doel om alle deelnemers meer te leren over voedsel, maar vooral te prikkelen om daarna nóg meer te willen weten. Elke editie draagt bij aan praktische kennis die we direct in ons werk bij Food Cabinet kunnen gebruiken. Door de Food School weten we welke grote issues er spelen, en maken we een reis door de hele keten. Van grond tot mond.

Dos Winkel over vis, op bezoek bij rozenbotteltuin De Put en brainstormen over gedragsverandering

De edities tot nu toe

Beweging
Wat brengt jou persoonlijk in beweging als het om eten gaat? Hoe kunnen we onze eigen plek begrijpen in het grotere systeem waarin we allemaal proberen om elke dag opnieuw een verschil te maken? Tijdens de eerste editie van de Food School onderzochten we met elkaar het thema ‘beweging’ in In restaurant Merkelbach van chef Geert Burema. Samuel Levie en Willem Treep namen ons mee in hun strijd voor voor eerlijker, gezonder en duurzamer eten, en we kregen een uitgebreid college over de voedseltransitie van Joris Lohman.

Zacht fruit
De tweede editie van de Food School stond in het teken van zacht fruit. We kregen een rondleiding bij rozenbotteltuin De Put in Wijk bij Duurstede en bespraken onderwerpen als biologisch, lokaal, keurmerken en voedselveiligheid. Na een heerlijke lunch en een kijkje in distilleerderij de Pronckheer kregen we een rondleiding van Theo Vernooij in zijn Kersenmuseum en op zijn fruitteeltbedrijf.

Vlees & plantaardige eiwitten
Editie drie stond in het teken van eiwit en vlees. Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance nam ons mee in de wereld van de eiwittransitie. Daarna moesten de handen uit de mouwen voor de workshop eend uitbenen van wildplukker en jager Ellen Mookhoek. We sloten de dag af met kookdemo’s en interviews met culinaire ondernemers en koplopers op het gebied van toekomstbestendige eiwitbronnen, en een college van Ira van Eelen, voorvechter van kweekvlees en oprichtster van JUST. We waren deze dag te gast bij De Groene Griffioen.

Vis
Let’s talk about fish! Deze vierde editie van de Food School vond plaats in de bekendste vissersplaats van Nederland: Urk, en begon met een rondleiding bij visverwerkingsbedrijf Dayseaday. Vervolgens gingen we in gesprek met onderwaterfotograaf Dos Winkel over overbevissing, vervuiling en verzuring en vertelde Brita Trapman ons alles over de Nederlandse visserij. We gingen langs bij de vissersboot van Luuk Kramer in de haven van Urk en gingen in gesprek met Victor Simoncelli over het MSC keurmerk. De dag eindigde met een workshop vis fileren bij restaurant De Boet.

Gedragsverandering
Tijdens deze Food School gingen we op Supermarktsafari met David Klingen: welke slimme trucjes zetten supermarkten in om ons naar binnen te lokken of producten te kopen die we eigenlijk niet wilden? En hoe ziet een verdienmodel van een supermarkt er eigenlijk uit? Vervolgens kregen we een college over duurzame gedragsverandering door Daan Remarque. Na een korte talk van Ilco van der Linde sloten we de dag af met een borrel met hapjes van de Krekerij.

Voedselverspilling
Een kwart van het voedsel wordt jaarlijks in Nederland verspild. Dat is veel! Sanne Stroosnijder gaf ons een outline van de stand van zaken in Nederland en wereldwijd. Vervolgens gingen we in gesprek met twee foodwaste fighters: Olaf van der Veen van Zero Foodwaste en Cleo Zumpolle van Too Good To Go. Zij vertelden ons alles over het tegengaan van voedselverspilling. Na een korte pauze gingen we zelf aan de slag met verschillende cases en sloten we de dag af met een borrel bij Instock.

Eigen project

De Food School is een eigen project van Food Cabinet in samenwerking met The Food Line-up.

The Food Line-up

The Food Line-up is het cateringbureau dat sinds 2012 samenwerkt met de meest vernieuwende en smaakmakende ondernemers op het gebied van eten en drinken. Ze gebruiken hun netwerk van 150 zelfstandige chefs en foodfanaten om geniaal lekker eten te serveren. Voor ieder evenement verzinnen ze een passend, creatief en duurzaam menu.