World Food Day
Tientallen jaren maakte de wereld progressie in het gevecht tegen honger, maar sinds een paar jaar groeit het aantal mensen dat niet genoeg te eten heeft weer. Elke dag gaan er 690 miljoen mensen met honger naar bed. Daarnaast zijn er ook nog 2 miljard mensen voor wie een maaltijd met voldoende, gezond en duurzaam voedsel niet vanzelfsprekend is. Om meer aandacht te vragen voor honger en voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen organiseert Food Cabinet sinds 2014 evenementen op wereldvoedseldag.
Voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen
Wereldvoedseldag is een initiatief van de Verenigde Naties om wereldwijd aandacht te vragen voor ‘voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen’. Een dag waar we met Food Cabinet sinds onze oprichting al aandacht aan besteden in verschillende vormen. Want honger is misschien wel het meest pijnlijke en onnodige gevolg van ons huidige voedselsysteem.
2022: Film met een boodschap
In 2022 ontwikkelden we een mooi programma met de première van de Nederlandse film The Future of Food tijdens World Food Day Show in Pakhuis de Zwijger. Na afloop van de film was er een internationaal nagesprek met filmmakers Hidde Boersma en Joris Lohman, Madelon Meijer (beleidsadviseur landbouw en voedsel voor Oxfam Novib) en de Zuid-Soedanese Oget Rwot Denish, onder andere pleitbezorger van Hold the Child Organization. Bezoekers kregen aan de hand van een film en het nagesprek een inkijkje in de problematiek én mogelijke oplossingen van honger. Dit evenement was een initiatief van Food Cabinet, Cordaid, The Hunger Project, Right to Grow, Save the Children, World Vision, Woord en Daad, Oxfam Novib, WWF-NL en Pakhuis de Zwijger. Mede mogelijk gemaakt door Food Hub en Sugar Rush Film.
2021: World Food Day Film Festival
In 2021 organiseerden we op eigen initiatief in samenwerking met De Schuur en Oxfam Novib het eerste World Food Day Film Festival. Deze opzet biedt een rijk aanbod aan spraakmakende films en een inspirerend randprogramma met zowel online als offline activiteiten. Denk aan Q&A’s met de makers van de films, een Farm to Fork debat over wat Europa moet doen om onze voedsel footprint te verkleinen, een fotoexpositie, wereldse hapjes en drankjes en nog veel meer. Dit festival laat zien wat de relatie is tussen het eten op jouw bord en de wereld om ons heen. Want zien is geloven en geloven is veranderen.


Er was onder meer een Q&A met filmmaker Raj Patel, een Farm to Fork debat, DiscoSoep en vier food films. Foto's: Cas Kerkwijk

Wat hebben we nog meer georganiseerd?
Wil jij weten wat we nog meer hebben gedaan om aandacht te vragen voor World Food Day? Op deze pagina vind je een overzicht van alle activiteiten tussen 2016 en 2020.
Meer informatie?
Voor meer informatie neem je contact op met Sebastiaan Aalst via sebastiaan@foodcabinet.nl of 020 22 33 161
