De enige echte voedselstemwijzer

02-2021

In de bonusaflevering van Het Voedselkabinet, die op 2 maart uitkomt, pluizen Samuel en Helen samen met Teun van der Keuken de partijprogramma’s voor je uit en gaan ze op zoek naar de politieke ideeën over eten. 

Hoe scoren de partijen volgens Het Voedselkabinet?

Voor Het Voedselkabinet hebben we de verkiezingsprogramma’s van de 10 grootste partijen (qua aantal leden) doorgespit en gekeken aan welke van onderstaande 11 criteria de partijen voldoen. Deze 11 criteria komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Het afgelopen seizoen hebben Helen en Samuel op al deze thema’s gesprekken gevoerd en onderzocht wat de rol van de politiek zou kunnen zijn. Ze kijken bijvoorbeeld of de partijen beleid maken om kindermarketing tegen te gaan, of ze ideeën hebben om onze voedselomgeving gezonder te maken met een suikertaks, lage BTW op groente en fruit en wat de visie is op landbouw. In de Voedselstemwijzer hieronder zie je in één oogopslag aan hoeveel van deze punten de verschillende verkiezingsprogramma’s voldoen.

Ben je benieuwd naar wat de verschillende partijen er nog meer over te zeggen hebben? Luister dan op 2 maart naar de bonusaflevering van onze podcast. In dit artikel zetten we alles nog even op een rijtje.Voor wie zich daarna nog meer wil verdiepen in het onderwerp organiseren we op 3 maart een voedseldebat op Clubhouse. Zo kun jij een goede voedselkeuze maken op 17 maart.