Ontmoet Faye Lui & Eva Meier

11-2019

Sinds een paar maanden versterken Faye Lui (campagnemanager) en Eva Meier (campaigner) het Food Cabinet team. Samen werkten zij de afgelopen periode voornamelijk aan ‘World Food Day’, maar nieuwe projecten liggen alweer op hun te wachten. Wil je meer weten over Faye en Eva en wat hen drijft? In dit artikel stellen wij ze onze meest prangende vragen.

Hoe ziet een dag in jouw leven eruit?
Faye: Het is heel erg, maar ik krijg dus elke ochtend ontbijt op bed. Een gewoonte die er bij mijn vriend is ingeslopen en die ik natuurlijk totaal omarm. Ik lees hierna kort de krantenkoppen online en maak mij klaar voor de dag. Daarna roets ik op mijn fietsie door het prachtige Amsterdam (een fijne ontwikkeling na 6 jaar forenzen) en start de dag op Food Cabinet met een liter thee en een flinke cappu. Allereerst inventariseer ik mijn taken voor de dag en verwerk ze in een dagplan, het liefst gevolgd door een inspirerende meeting met collega’s of opdrachtgevers. Daarna volgt vaak een heerlijke lunch en een frisse neus. Na werk probeer ik af te schakelen van mijn schermtijd door te koken, naar de film te gaan (Cineville halleluja!), te lezen of te sporten.   

Eva: Als ik wakker word is het eerste wat ik doe het nieuwe aanbod op Funda bekijken. Klein erfenisje uit mijn makelaars-tijd denk ik. Daarna start ik elke dag met een cappuccino. Meestal ontbijt ik niet meteen als ik wakker word, maar neem ik wat later op de ochtend een cracker of kwark met fruit. Ik zit vrij veel achter de laptop, dus ik probeer na de lunch altijd even een rondje buiten te lopen. Verder hangt er een beetje vanaf welke tijd van het jaar het is. In de winter ben ik meer in de sportschool te vinden en kruip ik lekker op de bank voor en serie en in de zomer ben ik vooral veel op pad. Met de camper weekendjes weg, festivals, varen en BBQ-en met vrienden. Ik ben ook gek op food markets trouwens! Daar ben ik sowieso elk weekend te vinden. 

Welke rol heeft voedsel in jouw leven?
Faye: Voedsel is alles. Het is mijn sociaal leven, mijn energie, mijn thermometer (als ik niet goed eet is dat vaak stress-gerelateerd). Voedsel verbindt en is niet alleen een menselijke basisbehoefte, maar een menselijk recht. Ik vind het dan ook achterlijk dat er in 2019 nog 820 miljoen mensen honger lijden in een wereld waar tegelijkertijd zoveel voedsel wordt verspild. Er zou minder oorlog zijn op de wereld als iedereen toegang had tot goed voedsel. Voedsel is alles.

Eva: Voedsel is heel belangrijk voor mij. Ik ben echt gek op lekker eten en in mijn beleving vinden veel mooie momenten plaats tijdens het eten. Alleen al iets waardevols als samen even de dag doornemen tijdens het avondeten, maar ik ben ook gek op uitgebreide etentjes en goede gesprekken met vrienden en familie. Eten is toch hetgeen dat er voor zorgt dat we elke dag weer kunnen doen wat doen, het is echt de motor van het leven. Daarom vind ik het ook heel belangrijk dat gezond en voedzaam eten voor iedereen beschikbaar is. Hoe kun je nou iets leren als je met honger in de schoolbanken zit? 

Heb je zelf ook iets met duurzaamheid?
Faye: Jazeker! Vroeger was ik al een totale WNF gek. Ik ging in mijn eentje boos voor een boom zitten toen jongens uit mijn klas die probeerde om te hakken voor de grap. Ik heb mijzelf toen geloof ik zelfs demonstratief met een springtouw vastgebonden aan die boom. De passie voor de natuur zat er al vroeg in. De dagen van mijzelf vastbinden aan een boom zijn vervangen door letten op douchetijd, minder vlees eten, de trein nemen in plaats van vliegen en als het kan meelopen met een klimaatprotest. Dat vind ik mooi, dat activisme weer onder de mensen leeft. 

Eva: Ik zoek niet heel erg de extremen op, maar ik let wel op wat ik doe. Ik weiger echt gebotteld water kopen, dat vind ik echt de allergrootste onzin die er bestaat. Dan maar even dorst. Verder probeer ik zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien en kijk ik waar groenten en fruit vandaan komt. Appels uit Nieuw-Zeeland komen er dus niet meer in. Ook eet ik erg weinig vlees en als ik wel vlees eet dan weet ik waar het vandaan komt. 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Faye: Mensen, verhalen, documentaires. Ik had laatst weer een mind-blowing documentaire gezien van van Joan Didion (journalist/ schrijver), wat een wervelwind is zij zeg! Ze was tot voor kort een onbekende, maar na het zien van de docu ben ik gelijk in haar verleden gedoken. Mijn handen begonnen meteen te jeuken na die docu en ik ben weer in de pen gekropen. Ook een hobby schrijven :).

Eva: Dat kan echt van alles zijn. Maar meestal zijn dat toch wel mensen. Iets wat iemand zegt, maakt of doet of de manier waarop iemand in het leven staat. En ik laat me heel erg inspireren door het reizen natuurlijk! Nieuwe plekken, nieuwe mensen. Ik houd erg van ‘a change of scenery’. Ik vind het ook altijd mooi om te zien hoe mensen overal ter wereld heel anders kunnen leven, maar toch ook zo hetzelfde zijn.  

Wat is jouw ultieme guilty pleasure food?
Faye: Cheese & onion chips en ik ben ook verslaafd aan chili fried oil sambal. Een haring met uitjes en zuur is ook niet te versmaden.. 

Eva: Ik moet hier toch wel pizza zeggen. Niet heel gezond, maar een goede pizza kun je me echt voor wakker maken. Lekker crunchy dunne bodem, verse buffelmozzarella of burrata, parmaham, rucola, parmezaanse kaas, goede olijfolie en peper. Maar een goede pasta carbonara sla ik ook nooit af! Lekker romig van het eigeel en met pecorino en uitgebakken pancetta.