Soyalism legt de wereld achter een karbonade bloot tijdens de tweede editie van Cinemangé

04-2019

Welke gevolgen heeft de groeiende vraag naar vlees in China voor de wereld? De tweede editie van Cinemangé neemt ons met de documentaire Soyalism (2018) mee naar één van de grootste landen ter wereld, waar de economie floreert en de vleesconsumptie elk jaar stijgt.

Soyalism over de gehele keten van de varkensindustrie

In het propvolle bioscoopzaaltje bovenin de Melkweg zat het publiek enigszins huiverig te kijken toen de woordvoerder van een hypermodern varkensslachthuis in China trots vertelde dat ze maar liefst zeshonderd varkens per uur slachten. In Soyalism, een documentaire van Enrico Parenti en Stefano Liberti, opent zich een wereld die schuilgaat achter de groeiende vraag naar vlees in China. Want meer vlees betekent meer veevoer: soja. En dat heeft desastreuze consequenties. Van ontbossing tot landroof en extreem pesticidengebruik. De ernst hiervan werd zichtbaar toen een vrouw in beeld kwam die haar huis niet uit kon, omdat de lucht te vervuild was van de pesticiden.

De documentaire laat je realiseren wat er schuilgaat achter dat stukje varkensvlees bij het avondeten. De hele keten wordt gevolgd: van de enorme sojaplantages in Brazilië tot slachthuis. Waarom overmatige vleesconsumptie slecht is voor de wereld wordt in Soyalism inzichtelijk gemaakt, en laat het publiek vooral vragend achter over hoe we met deze wereldwijde stijging omgaan, en hoe we de macht van de enorme bedrijven in de vleesindustrie kunnen verminderen.

Cinemangé - Soyalism: Mindi Schneider

Dr. Mindi Schneider (rechts) en moderator Lotte Sluiter (links)

Het voedselsysteem in China

Dr. Mindi Schneider schoof aan om meer inzicht te bieden over deze vragen. Schneider onderzocht hoe China’s voedselsysteem de samenleving beïnvloedt en vertelde over de effecten van de stijgende vraag naar soja op het Amazonegebied en ons voedselsysteem. “Er worden enorm veel varkens ‘geproduceerd’ en het land heeft last van watervervuiling. Ziektes gerelateerd aan vlees is de grootste doodsoorzaak in China.”

Hoewel China ver weg lijkt, speelt ook Nederland in dit verhaal een rol. Schneider: “Nederland is de grootste leverancier van machines voor slachthuizen. China importeert 70% van alle soja. Na China is de Europese Unie de grootste importeur, waarvan Nederland bovenaan staat.” Iemand uit de zaal oppert veganisme als alternatief, al twijfelt Schneider of het überhaupt ethisch is om sojaproducten te eten, aangezien de problemen daardoor in stand gehouden worden.

Meer praten over vleesverlangen

De zaal is een beetje in mineur. Een oplossing lijkt ver weg. Schneider geeft aan dat we radicaal ons denken over vlees moeten veranderen. “We moeten minder vlees produceren en eten, en de manier waarop we over vlees denken radicaal veranderen. Ook moeten we meer over dit onderwerp praten. Ik vind het belangrijk dat we nadenken over wáárom we zo’n verlangen naar vlees hebben. In de oertijd at de mens veel vlees, maar we hebben nu meer logica en empathie. Dit moeten we gebruiken bij het maken van onze keuzes”.

5 juni 2019: Cinemangé #3: Thank You For The Rain (2018)

De volgende editie van Cinemangé staat in het teken van klimaatverandering en volgen we de Keniaanse boer Kisilu tijdens “Thank You For The Rain” Kaarten zijn nu verkrijgbaar!

Wanneer: Woensdag 5 juni 2019
Waar: Melkweg Amsterdam (Cinema)
Zaal open: 19:00

Over Cinemangé

Cinemangé is een terugkerende filmavond, geïnitieerd door Food Cabinet, Melkweg Amsterdam en The Food Line-up. Hoe maken we ons voedselsysteem eerlijker, gezonder en duurzamer? Ontdek het met films, talks en natuurlijk door het zelf te proeven! Tijdens Cinemangé krijgen professionals een podium en heb je de kans om al je vragen te stellen. Ook is er elke editie een foodspecialist die een exclusieve tasting verzorgt.