Wat ligt er in 2050 op ons bord?

08-2019

Het Food Cabinet team is altijd hongerig naar nieuwe informatie, ideeën en innovaties op het gebied van voedsel. Daarom stapten we afgelopen woensdag om 18:00 uur op de fiets voor een bezoek aan de tentoonstelling Voedsel van Morgen in De Studio van NEMO. De tentoonstelling is gecureerd door Food Futurist Chloé Rutzerveld, die ons deze avond meeneemt op voedselreis over kweekvlees, plofinsecten en functional foods.

Eten we binnenkort kweekvlees van muizen?

Het vlees dat we nu produceren zorgt voor veel CO2-uitstoot en landgebruik. Wetenschappers zijn bezig met het onderzoeken of kweekvlees een beter alternatief kan zijn. In 2013 lukte het onderzoekers van Maastricht University om het eerste kweekvlees te maken. Het wordt geproduceerd door een paar stamcellen van een dier te nemen en deze in een laboratorium te vermenigvuldigen totdat er spiervezels, en uiteindelijk vlees ontstaat. Stamcellen van koeien zijn alleen niet het meest efficiënt, de cellen van muizen groeien bijvoorbeeld veel sneller. Is het dan niet logischer om muizen-kweekvlees te maken? “Mensen kijken nu raar op bij deze gedachte, omdat we niet gewend zijn aan het eten van muizen.” legt Chloé uit.

Plofinsecten in plaats van plofkippen

In de tentoonstelling is ook aandacht voor insecten. Van de zelf-kweek bakken van ontwerper Katharina Unger (ook finalist 2017 van ons project Future Food Design Awards) tot enorme insecten: dik en zonder vleugels, pootjes en voelsprieten. “Roepen dat insecten het voedsel van de toekomst is, is een beetje een cliché.” vindt Chloé, “Er wordt al zo lang over gepraat, maar insecten zijn nog steeds niet geïntegreerd in ons eetpatroon.” Dus bedacht ze een nieuw concept: plofinsecten. “We fokken al heel lang door met varkens, kippen en koeien, dus waarom niet met insecten? Ze zijn nu te klein en onhandig om te eten. Als we insecten nou groter, sappiger en zonder pootjes, vleugels en pantsertje kunnen fokken, zouden we misschien wel insecten eten.”

Design je eigen ‘perfecte’ tomaat

Ook kan je zelf aan de slag met het ‘kweken’ van je eigen perfecte groente door middel van een groeirecept. Op touch-screen schermen stel je omgevingsfactoren in voor jouw tomatenplant en bepaal je daarmee zelf de grootte, vorm, voedingswaarde, smaak en textuur van jouw tomaten. “In de toekomst hebben we misschien allemaal wel zo’n scherm met een kleine kas thuis, zodat we zelf onze eigen perfecte groente kunnen kweken.” voorspelt Chloé. Die bewuste beïnvloeding van gewassen gebeurt al in hypermoderne kweekkassen, met combinaties van lichtkleuren en hoeveelheden licht, water en CO2.

De tekst gaat door onder de foto’s

Is functioneel voedsel de oplossing voor voedselverspilling?
“Het is maar de vraag of het eten dat we nu consumeren nog wel goed is voor ons lichaam,” zegt Chloé, “we verteren maar 75% van ons voedsel en de andere 25% scheiden we uit. Een kwart van het voedsel dat we daadwerkelijk eten, wordt dus eigenlijk alsnog verspild.” Chloé is van mening dat we onze hele eetcultuur misschien wel moeten omgooien. “Op basis van ons DNA kunnen we bepalen wat voor combinatie van macronutriënten optimaal is voor onze gezondheid. Met deze informatie kunnen we dan gepersonaliseerde poeders, pillen en drankjes maken die ook nog eens beter verteerd kunnen worden door ons lichaam.”

Eiwitpoeder op basis van microflora
In de toekomst hoeven we ook geen voedsel meer te verbouwen, we zullen meteen de macronutriënten kunnen produceren op basis van microflora. Deze microflora groeien en vermenigvuldigen zich, waarna we ze kunnen filteren en drogen. Hierdoor ontstaat een hoogwaardig eiwitpoeder dat voor 70% uit eiwit bestaat. “Het probleem is dat de poeders heel erg stinken, hierdoor is het nog niet geschikt voor menselijke consumptie.” legt Chloé uit. In eerste instantie zullen we dit poeder gebruiken als veevoer, maar in de toekomst zal er ook gekeken worden naar manieren voor menselijke consumptie.

Wat doet functionele voeding met ons lichaam?
Maar wat zijn de gevolgen voor lichaam en geest als je helemaal functioneel eet? We zullen niet meer urenlang tafelen. We hoeven niet meer te kauwen, dus wat gebeurt er met onze kaakspieren en tanden? En moet je dan eigenlijk nog wel poepen? Filmmaker Matthijs Diederiks was benieuwd naar de effecten van liquid foods en leefde voor een heel jaar op poedershakes. In zijn documentaire ‘12 Liquid Months’ legt hij uit hoe stoppen met eten hem een ander mens maakte.

Welke innovaties zullen onze eetcultuur bepalen?
Het doel van de tentoonstelling is om de laatste innovaties, ideeën en inzichten over de productie en consumptie van voedsel te delen op een begrijpbare manier. Bezoekers ontdekken welke voedingsmiddelen we in de toekomst op een andere manier zullen produceren. Eten we over een tijdje echt hamburgers van kweekvlees? Of maken we shakes van poeders die gebaseerd zijn op ons DNA? Welke van deze innovaties echt onze eetcultuur zal bepalen is nog de vraag. Het is in ieder geval wél heel interessant om meer over deze ideeën te leren. Dat kan nog t/m 6 oktober in De Studio van NEMO. Hier vind je meer informatie en kun je jouw kaartje bemachtigen.