Amsterdam viert de feestdagen #verspillingsvrij

In samenwerking met Gemeente Amsterdam, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Van Amsterdamse Bodem

De feestdagen. Grote familiediners, geweldige desserts en heerlijke ontbijtjes. Maar de restjes eindigen helaas nog te vaak in de prullenbak. Met de campagne Amsterdam viert de feestdagen #verspillingsvrij maken we Amsterdammers bewust van de voedselverspilling in hun stad tijdens de feestdagen. Ook bieden we ze een concreet handelingsperspectief om daar verandering in te brengen. In 2020 nam Food Cabinet samen met de Gemeente Amsterdam en de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling dit initiatief. Met succes! In 2021 zetten we dit concept gezamenlijk door en sloot ook Van Amsterdamse Bodem aan als afzender. 

Impact op het klimaat

Een derde van alle voedselproductie wereldwijd wordt verspild. Voedselverspilling heeft een enorme impact op het klimaat. Door er samen voor te zorgen dat we minder verspillen, kunnen we een duurzaam verschil maken. De Gemeente Amsterdam heeft de ambitie om 50% minder te verspillen in 2030. Dit sluit aan bij de landelijke ambities die er zijn vanuit de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV). Food Cabinet nam het initiatief tot deze campagne waarmee we verspilling op de kaart zetten en Amsterdammers mobiliseren om minder te verspillen tijdens één van de jaarlijkse momenten waarop voedsel centraal staat. 

Voedselverspilling voorkomen tijdens de feestdagen

In 2020 realiseerden we een korte online campagne in aanloop naar de feestdagen. Deze haakte aan op de landelijke #verspillingsvrij campagne. Met ambassadeurs, onder meer Samuel Levie, Nadia Zerouali en Eric Corton, spoorden we Amsterdammers in een video aan om de feestdagen #verspillingsvrij te vieren. Ook deelden we op een landingspagina anti-verspillings tips voor thuis en een lijstje met buurtinitiatieven. 

 

 

In 2021 gingen we nog een stap verder en bouwden we voort op het succes van de het jaar daarvoor. Met het receptenboek RESTJES kregen Amsterdammers boordevol inspiratie en tips om aan de slag te gaan met voedsel dat overblijft. Een bonte verzameling van 16 Amsterdamse ambassadeurs, waaronder Ralph Dahlhaus van het Scheepvaartmuseum, Jos Timmer van de Kas en journalist Laura de Grave. Zij deelden hun favoriete #verspillingsvrije recepten en tips in het boek, dat we zowel online als via een social campagne verspreidden. 

Op donderdag 23 en vrijdag 24 december gingen we de straten op met onze opvallende #verspillingsvrije wagen. We gingen met voorbijgangers in gesprek en deelden het receptenboek uit. Kinderen konden draaien aan het rad waar zij na het beantwoorden van een vraag mooie #verspillingsvrije prijzen konden winnen.

#verspillingsvrij de feestdagen door

Resultaat

Er werd door de ambassadeurs en organisaties massaal gepost op social. In 2020 resulteerde dat in een totaal bereik van 55.603 voor Facebook, Instagram en Twitter. De Instagram stories hadden een geschat bereik van 24.039. In 2021 hadden de social posts van alle ambassadeurs en organisaties samen een potentieel bereik van 761.159. Er zijn 98 posts geplaatst op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Verder is de campagne meegenomen in 5 nieuwsbrieven en 3 online publicaties. 

Over de initiatiefnemers

Amsterdam viert de feestdagen #verspillingsvrij is een initiatief van Food Cabinet in samenwerking met de Gemeente Amsterdam, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Van Amsterdamse Bodem.

Meer weten?

Neem contact op met Sebastiaan Aalst via sebastiaan@foodcabinet.nl of 020 22 33 161.

Sebastiaan Aalst