De Smaak van Amsterdam in een soep

Samenwerking met Amsterdams 4 en 5 mei comité, Rijks®, Pakhuis de Zwijger en Het Parool

Op 5 mei vieren we de vrijheid in Nederland. Normaal gesproken vinden op deze dag in heel het land Vrijheidsmaaltijden plaats: van klein tot groot en van snelle hap tot driegangenmenu. Maar in 2020 niet. Vanwege de noodzakelijke maatregelen rondom het coronavirus is samen eten niet mogelijk. Om desondanks toch op een mooie manier stil te staan bij Bevrijdingsdag 2020 ontwikkelde Food Cabinet een alternatief concept voor de 111 Vrijheidsmaaltijden die in Amsterdam op de planning stonden.

Saamhorigheid in tijden van Corona

Juist nu het samenleven zo beperkt is en veel vanzelfsprekende vrijheden opgeschort zijn, is er veel behoefte aan saamhorigheid. En hoewel we niet samen kunnen zijn, kunnen we nog wel samen eten.

Op 5 mei aten Amsterdammers samen – aan honderden of zelfs duizenden tafels in de stad – dezelfde maaltijd.  Daarvoor ontwikkelden we het meest nederige, meest hartverwarmende, meest pretentieloze gerecht in eenieders kookboek: soep.

Op uitnodiging van het Amsterdams 4 en 5 mei comité hebben Michelin-chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie ‘de smaak van de stad’ gevangen in een soep. Deze speciale blikken Vrijheidsmaaltijdsoep zijn vormgegeven door kunstenaar Piet Parra.

Samuel Levie: “De Vrijheidsmaaltijdsoep is gebaseerd op de kleurrijke achtergrond van Amsterdam. De soep is gemaakt met Hollandse groenten zoals wortel, ui en pompoen maar de smaakmakers komen vanuit de hele wereld zoals citroengras, komijn, koriander, cayennepeper en gember. Dat is wat Amsterdam typeert. De basis is Nederlands, iedereen is Nederlands burger, maar de samenleving krijgt juist zijn smaak en kleur door alle invloeden vanuit de hele wereld.”

Vrijheidsmaaltijdsoep 2020. Op de cover van Het Parool en levensgroot op de Ziggo Dome in Amsterdam.

Een cadeau aan de stad

Om ervoor te zorgen dat de 111 Vrijheidsmaaltijden alsnog door konden gaan, is een groot deel van de soep gegeven aan de partijen die de maanden voorafgaand aan 5 mei hard hebben gewerkt om een Vrijheidsmaaltijd te organiseren. Zij konden nu de blikken soep verdelen onder de gasten die eigenlijk naar hun Vrijheidsmaaltijd zouden komen. Daarnaast ging er een flink aantal blikken soep naar instanties en initiatieven die een goede maaltijd op Bevrijdingsdag extra goed kunnen gebruiken. Ten slotte bewaarden we 1.000 blikken Vrijheidsmaaltijdsoep voor Amsterdammers. Zij konden dit jubileumblik via www.vrijheidsmaaltijdsoep.nl gratis bestellen.

Ook verzorgden we in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een digitaal programma dat alle Amsterdammers op 5 mei konden bekijken voordat zij de Vrijheidsmaaltijdsoep zouden eten.

De aftrap van de campagne was een grote publicatie in de krant van onze mediapartner Het Parool. De Vrijheidsmaaltijdsoep was binnen 24 uur helemaal op! Voor iedereen die het niet was gelukt om een blik soep te bemachtigen hebben we het recept vrijgegeven (o.a in Het Parool). Ruim 15.000 mensen bezochten op 5 mei de receptenpagina. Wil jij de soep nog eens namaken? Download hier het recept.

Lieve Amsterdammers

Food Cabinet organiseerde dit project op eigen initiatief samen met het Amsterdams 4 en 5 mei comité, RIJKS®, het Rijksmuseum het Parool. De eerste editie van deze samenwerking vond plaats in 2018 onder de bogen van het Rijksmuseum en was een ode aan oud burgemeester Eberhard van der Laan. Het was een onvergetelijke dag voor 500 lieve Amsterdammers. De maaltijd werd gekookt door verschillende Amsterdamse chefs, René Froger zong spontaan het gezelschap toe en er werd gesproken over wat een lieve stad voor de gasten betekent. 

De Resultaten

Vrijheidsmaaltijdsoep 2020
De soep was een groot succes. Niet alleen waren alle blikken binnen 24 uur helemaal ‘uitverkocht’, maar Amsterdammers kookten ook uitgebreid zelf mee en ook het NOS journaal kwam een kijkje nemen. Een van de hoogtepunten was dat de Vrijheidsmaaltijdsoep zelfs een weekend lang te zien was op de Ziggo Dome in Amsterdam.

Vrijheidsmaaltijdsoep in cijfers

5.459 unieke kijkers

Livecast

7.500

blikken soep verspreid

19.973

Websitebezoeken op 5 mei

Vrijheidsmaaltijd onder de bogen van het Rijksmuseum 2018
De Vrijheidsmaaltijd onder de bogen van het Rijksmuseum was in 2018 een heel bijzonder evenement. De nominaties stroomden binnen en het was een zware taak voor de jury om de uiteindelijke selectie te maken. Door de samenwerking met het Parool zijn er verschillende verhalen van Lieve Amsterdammers gepubliceerd in de krant.

Vrijheidsmaaltijd voor 500 lieve Amsterdammers in 2018

Eigen initiatiatief

De Vrijheidsmaaltijdsoep is een initiatief van het 4 en 5 mei comité Amsterdam, Food Cabinet, RIJKS®, Pakhuis de Zwijger en Het Parool. Met speciale dank aan Holland Casino, Kroonenberg groep, Eden Hotels, De Jong Groep, Rijksmuseum en HENRI.

Meer weten?

Neem contact op met Jelleke Raats via jelleke@foodcabinet.nl of 020 22 33 161.

Jelleke Raats