Voedselveranderaars samenbrengen voor floriade

Flevo Campus, de Provincie Flevoland en de Floriade Expo 2022

Hoe maken we steden groener en gezonder? Food Cabinet organiseert in aanloop naar de wereldtuinbouwtentoonstelling ‘Floriade Expo 2022’ jaarlijks de Floriade Dialogues Summit om deze vraag te onderzoeken.

De vier jaarlijkse summits belichten elk een ander thema dat we bespreken met internationale keynote sprekers. Samen met hen en een rijk publiek van leergierige professionals, wetenschappers, studenten, activistische chefs en andere dwarsdenkers start de zoektocht naar dé ultieme groene en gezonde stad van de toekomst.

De groene en gezonde stad van de toekomst

In 2022 komt de zevende editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling naar Almere: ‘Floriade Expo’. Om de Floriade en het thema ‘Growing Green Cities’ ook in de aanloop naar het evenement al op de kaart te zetten vroegen zij Food Cabinet om vanaf 2019 jaarlijks een Floriade Dialogues Summit te organiseren. De summits zijn bij uitstek de manier om in gesprek te gaan over de groene, gezonde en duurzame stad van de toekomst.

Keynote sprekers van Floriade Dialogues Summit 2019: Raj Patel, Charles C. Mann en Adriaan Geuze

2020: Changemakers in Food

In 2020 is het thema ‘Changemakers in Food’ en nodigen we wereldwijde voedselhelden zoals Carolyn Steel (Bestseller auteur), Ryan Gellert (Patagonia) en Asma Khan (Darjeeling Express) uit die het publiek inspireren om zelf verandering teweeg te brengen! Het doel van de bijeenkomst is om de Floriade ook op de kaart te zetten als dé plek voor (internationale) voedselveranderaars. Kijk hier voor het hele programma.

2019: Green and Healthy Food Cities

Tijdens de eerste editie in 2019 keken we met het thema ‘Green and healthy food cities for all’ hoe we steden groener en gezonder kunnen maken. Bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) kwamen ruim 200 bezoekers uit de hele voedselketen bijeen: van wetenschappers en beleidsmakers tot chefs en architecten.

De keynote sprekers waren schrijver Raj Patel (UK / India), journalist Charles C. Mann (USA) en landschapsarchitect Adriaan Geuze (NL). Zij lieten in hun keynotes het belang van groene en gezonde steden zien.

De sprekers van het middagprogramma kwamen uit alle hoeken van de wereld, en lieten groene en gezonde praktijkvoorbeelden zien. Stadsboerin Devita Davison toonde dat het vervallen Detroit een perfecte plek is voor Urban Farming. Alpha Sennon liet zien hoe hij in Trinidad and Tobago jongeren enthousiast maakt voor landbouw met zijn zelfverzonnen superheld: AGRIman! Wetenschapper Jaap Seidell pleitte voor gezonde lunches op basisscholen en sociaal ondernemer Chido Govera leert vrouwen in Harare zelf oesterzwammen kweken op koffiedik, waardoor ze hun eigen inkomen kunnen verzorgen. Empowerment door voedsel in de praktijk!

“Alles zag er precies uit zoals ik van tevoren had bedacht. Het programma was erg inspirerend en internationaal, een heel positief eindresultaat!”
– Lenny Vulperhorst, kwartiermaker van de Flevo Campus

Het Resultaat

Met een inspirerend programma van internationale sprekers lukte het ons om actuele vraagstukken te combineren met praktische voorbeelden. Met succes: de Floriade Dialogues Summit was ruim van te voren uitverkocht! De ruim 200 bezoekers, variërend van wetenschappers, stadsbestuurders en architecten tot activistische chefs, gaven zo het startsein aan de zoektocht naar dé groene en gezonde stad van de toekomst. 

Over Floriade Expo 2022

Vanaf het voorjaar van 2022 is Almere hét podium van Floriade Expo 2022. Zes maanden lang staat een gebied midden in de stad in het teken van de groene stad van de toekomst. Bezoekers van de Expo worden niet alleen geïnformeerd, maar vooral ook geïnspireerd om groener en gezonder te leven. Met verrassende groene attracties, internationale inzendingen, een unieke bomen- en plantenverzameling en inspirerende evenementen. Floriade Expo 2022 wordt echt een feest van groen! Na afloop van de expo wordt het terrein doorontwikkeld tot een groene en gezonde stadswijk.

Samenwerkingen

Voor dit project hebben we samengewerkt met:

  • Opdrachtgever: Flevo Campus, de Provincie Flevoland en de Floriade Expo 2022
  • Fotografie – Nichon Glerum
  • Locatie: Kunstlinie Almere Flevoland
  • Chef: Nadia Zerouali
  • Keynote sprekers 2019: Charles C. Mann, Adriaan Geuze, Raj Patel
  • Keynote sprekers 2020: Carolyn Steel, Ryan Gellert
  • Flevo Campus Denktank – FoodHub

Meer weten over dit evenement?

Neem contact op met Marleen Remmen via marleenremmen@foodcabinet.nl of 020 22 33 161.

Marleen Remmen