Samen de vrijheid proeven

Al voor het derde jaar vieren we de vrijheid met soep

Op 5 mei vieren we de vrijheid in Nederland. Traditioneel zijn er op deze dag in heel Nederland vrijheidsmaaltijden: van klein tot groot en van snelle hap tot driegangenmenu. Toen dat in 2020 niet kon vanwege het coronavirus, ontwikkelde Food Cabinet – samen met het Amsterdams 4 en 5 mei comité – een mooi alternatief: de Vrijheidssoep. De blikken soep, waarmee je op afstand toch samen kon eten, werden zo’n succes dat we het jaar erna het hele land door gingen. Van Leeuwarden tot Maastricht aten we op 5 mei dezelfde heerlijke soep, dit keer naar een recept van Yvette van Boven. En in 2022? Dit jaar konden we gelukkig weer echt met elkaar aan tafel, wat we in Amsterdam groots vierden met de ‘Vrijheidspont’: een Vrijheidsmaaltijd op de GVB-pont bij Amsterdam Centraal. Natuurlijk weer met soep, van chef Nadia Zerouali.

“In 2020 introduceerden we de Vrijheidssoep: een Vrijheidsmaaltijd in blik waardoor we in het coronajaar toch samen konden eten. Toen ontstond onze droom om deze maaltijd uit te laten groeien tot een concept waarbij we heel het land samen kunnen laten dineren. Ieder jaar groeit het initiatief, en het is onze ambitie dat er over een aantal jaar miljoenen mensen tegelijkertijd van de Vrijheidssoep kunnen genieten.” – Samuel Levie

2020 - Hoe het begon: saamhorigheid in coronatijd

Juist omdat het samenleven in tijden van Corona zo beperkt was en veel vanzelfsprekende vrijheden opgeschort waren, was er veel behoefte aan saamhorigheid. Hoewel we niet samen konden zijn, konden we nog wel samen eten. We ontwikkelden daarom het meest nederige, meest hartverwarmende, meest pretentieloze gerecht in ieders kookboek; de Vrijheidssoep, die we verspreidden onder Amsterdammers. Zo werd op 5 mei aan honderden of zelfs duizenden tafels in de stad dezelfde maaltijd gegeten.

Voor deze allereerste Vrijheidssoep ontwikkelden Michelin-chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie in 2020 een heerlijke, kruidige pompoensoep waarin de ‘smaak van de stad’ was gevangen. De door de kunstenaar Piet Parra ontworpen blikken zijn ondertussen echte collectors items.

Duizenden Amsterdammers eten samen

De aftrap van de campagne was een grote publicatie in de krant van onze mediapartner Het Parool. De soep was een groot succes. Alle blikken waren binnen 24 uur helemaal ‘uitverkocht’ en Amsterdammers kookten ook zelf uitgebreid mee. Want voor iedereen die het niet was gelukt om een blik soep te bemachtigen hebben we het recept vrijgegeven, onder andere in Het Parool. Ruim 15.000 mensen bezochten op 5 mei de receptenpagina.

Ook het NOS journaal kwam een kijkje nemen en de Vrijheidssoep was een weekend lang te zien op de gevel van de Ziggo Dome in Amsterdam. De livecast had 5.459 unieke kijkers. Er zijn in totaal 7.500 blikken soep verspreid en de website is op 5 mei 19.973 keer bekeken.

Vrijheidssoep 2020. Op de cover van Het Parool en levensgroot op de Ziggo Dome in Amsterdam.

Samenwerkingen

De Vrijheidssoep 2020 is een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, Food Cabinet, RIJKS®, Pakhuis de Zwijger en Het Parool.

Met speciale dank aan Holland Casino, Kroonenberg groep, Eden Hotels, De Jong Groep, Rijksmuseum en HENRI.

Chefs: Joris Bijdendijk en Samuel Levie

2021 - De Vrijheidssoep gaat landelijk

Het succes van de Vrijheidssoep in 2020 smaakte naar meer. Hoe meer saamhorigheid door onze Vrijheidssoep, hoe mooier. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nam het concept van het Amsterdams comité over, zodat de soep dit jaar door het hele land gegeten werd. In onder andere Groningen, Rotterdam, Leeuwarden en Maastricht aten we op 5 mei samen dezelfde soep om te vieren dat we in vrijheid leven en verbonden zijn met elkaar.

Samen met het Amsterdams 4 en 5 mei comité was Food Cabinet verantwoordelijk voor het concept en de uitvoer van de Vrijheidssoep in Amsterdam. Dit deden we opnieuw met partners als Pakhuis de Zwijger en Flyerman. Daarnaast maakten we in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Vrijheidssoep-pakketten om te verzenden naar influencers en BN’ers en hebben we alle nieuwe steden en regio’s ondersteund in de uitvoer van hun plannen.

Ook dit jaar waren we verantwoordelijk voor de Vrijheidssoep zelf en de keuze voor de chef. Yvette van Boven nam de koksmuts over van Joris Bijdendijk en Samuel Levie en zij ging voor een goedgevulde ‘lentechowder’ met onder andere prei, bloemkool, aardappel, kokosmelk en doperwten.

Als extra actie in 2021 hebben we in samenwerking met AT5 bijzondere koppels bij elkaar gebracht, die elkaar normaal gesproken misschien niet zo gauw zouden ontmoeten. Samen gingen zij in gesprek over thema’s gerelateerd aan de Vrijheidsmaaltijd, zoals vrijheid, vieren, herdenken en moed.

Vrijheidssoep 2021.

Samenwerkingen 2021

Food Cabinet organiseert dit project in 2021 op eigen initiatief samen met het Amsterdams 4 en 5 mei comité.

Met speciale dank aan Kroonenberg Groep, Flyerman en AT5

Chef: Yvette van Boven

“Zeker in deze wonderlijke tijd waarin het soms lijkt dat zoveel mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, zie je dat een oproep tot luisteren en respect naar elkaar nog echt nodig is. Openstaan voor inzichten die misschien niet de jouwe zijn, maar door naar elkaar te luisteren wellicht wél iets voor jou kunnen betekenen. Ik denk dat we dat nu meer dan ooit kunnen gebruiken. Samen aan tafel is natuurlijk een kleine moeite en een mooi gebaar. Als geen ander vind ik dat eten verbindt.” –Yvette van Boven

2022 - Na drie jaar eindelijk weer samen eten op de Vrijheidspont

In 2022 was het eindelijk mogelijk om weer echt samen te eten; de Vrijheidsmaaltijden gingen weer fysiek door. Maar ook de ingeblikte Vrijheidssoep kreeg een vervolg. Naast de productie en distributie van de soep (er werden zelfs blikken naar Curaçao verscheept!), verzorgden we de PR en het concept voor de Vrijheidspont: het vlaggenschip van de Amsterdamse Vrijheidsmaaltijden.

Samen met het Amsterdams 4 en 5 mei comité zetten wij een persevent op touw, waar burgemeester Femke Halsema en voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité Job Cohen onder luid pontgetoeter de Amsterdamse Vrijheidsmaaltijden openden. Ook de chef van dit jaar, Nadia Zerouali, was aan boord voor de opening. ‘s Avonds genoten ruim 500 bezoekers van deze bijzondere Vrijheidsmaaltijd op het IJ. Samuel Levie serveerde de Vrijheidssoep van Nadia met zijn eigen twist. En Sergio Vyent, bekend van First Dates, was aanwezig om de gasten te ontvangen.

En met succes: aan persaandacht geen gebrek! Onder meer BNR, AD, NH Nieuws en Metro maakten een reportage van de opening, AT5 deed live verslag van de eerste vaart voor publiek en zowel Het Parool als De Telegraaf schreven over het evenement. In totaal verschenen er 263 publicaties over de Vrijheidssoep en de Vrijheidspont, met een mediawaarde van €477.601,28.

Vrijheidspont 2022

Samenwerkingen 2022

Food Cabinet verzorgt in 2022 de PR voor de Vrijheidspont van het Amsterdams 4 en 5 mei comité en vervult een adviserende en coördinerende rol voor de Vrijheidssoep voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Amsterdams 4 en 5 mei comité, met focus op o.a. kwaliteitsbewaking van de soep en de distributie.

Chef: Nadia Zerouali

2018 - Lieve Amsterdammers Vrijheidsmaaltijd

Onze samenwerking met het Amsterdams 4 en 5 mei comité gaat terug naar 5 mei 2018. Onder de bogen van het Rijksmuseum organiseerden we een vrijheidsmaaltijd als ode aan oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Het was een onvergetelijke dag voor 500 lieve Amsterdammers. De maaltijd werd gekookt door verschillende Amsterdamse chefs, René Froger zong het gezelschap spontaan toe en er werd gesproken over wat een lieve stad voor de gasten betekent.

Food Cabinet organiseerde dit project op eigen initiatief samen met het Amsterdams 4 en 5 mei comité, het Parool, het Rijksmuseum en het Rijks®.

 

Vrijheidsmaaltijd voor 500 lieve Amsterdammers in 2018

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Sebastiaan Aalst via sebastiaan@foodcabinet.nl of 020 22 33 161.

Sebastiaan Aalst