Op weg naar #ZeroHunger
Netherlands Food Partnership
Tientallen jaren maakte de wereld progressie in het gevecht tegen honger, maar sinds een paar jaar groeit het aantal mensen dat niet genoeg te eten heeft weer. Elke dag gaan er 690 miljoen mensen met honger naar bed. Daarnaast zijn er ook nog 2 miljard mensen voor wie een maaltijd met voldoende, gezond en duurzaam voedsel niet vanzelfsprekend is. Om meer aandacht te vragen voor honger en voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen organiseert Food Cabinet sinds 2014 evenementen op wereldvoedseldag.
De Kwestie
De huidige pandemie maakt pijnlijk zichtbaar hoe kwetsbaar voedselsystemen wereldwijd zijn, want de crisis heeft op veel plekken in de wereld gezorgd voor een toename van honger en voedselonzekerheid. De oorzaken voor de groei van honger zijn complex en talrijk. Toename van conflicten en instabiliteit, de wereldwijde gezondheidscrisis en klimaatgerelateerde rampen dragen bij aan het probleem van voedsel- en voedingsonzekerheid. Ook de steeds heftiger wordende periodes van droogte, onvoorspelbare regen, overstromingen en stormen hebben grote impact op kleinschalige boeren die voor hun inkomsten en eten volledig afhankelijk zijn van regen. Voor een complex probleem als dit, is ook geen gemakkelijke oplossing.
In 2019 werden er 135 miljoen mensen met acute honger gemeten. Dit betekent dat ze onmiddellijk levensreddende voeding nodig hebben. Vanwege Covid-19 en de bijbehorende maatregelen om de verspreiding van het virus te stoppen, zal dit aantal waarschijnlijk oplopen tot 265 miljoen aan het einde van dit jaar. Afrikaanse landen verkeren door de pandemie zelfs in een spagaat. Naast de crisis die COVID-19 voor de gezondheid vormt is het ook een voedselzekerheidscrisis met grote consequenties.
Wereldvoedseldag is een internationale bewustwordingsdag die in 1979 in het leven is geroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor voedselzekerheid. Voedselzekerheid is tegenwoordig niet meer alleen een kwestie van hoeveelheid, maar ook van kwaliteit. Wereldwijd zijn ongezonde voedingspatronen een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte. Voldoende, gezond en duurzaam voedsel moet voor iedereen bereikbaar zijn. Daarom is #zerohunger ook één van de belangrijkste doelstellingen in de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en is wereldvoedseldag dé dag om hiervoor in actie te komen.


Voorbeelden van vormgeving (brochures en social media posts) en uitvoering door Food Cabinet

2020: World Food Day Show
Ook in tijden van afstand brengen wij op wereldvoedseldag mensen bij elkaar om in gesprek te gaan over voldoende, gezond en duurzaam eten voor iedereen. Tijdens de online World Food Day Show maakten kijkers kennis met voedselveranderaars uit binnen- en buitenland. Met een programma boordevol experts, chefs en andere inspirerende sprekers kregen oplossingen een podium. Voor wie meer wilde kon blijven hangen in de online bioscoop, die speciaal voor de gelegenheid samen met Cinetree was ingericht in het thema voedsel. Helen verzorgde de presentatie. Vanuit Desmet’s Studio ging zij in gesprek met de gasten, terwijl co-presentator Ikenna Azuike vanuit huis de voedselquiz leidde. Het hele programma is hier terug te kijken.
Het programma bestond uit voedselveranderaars die on- en offline aanwezig waren:
Experts Talkshow: Myrtille Danse (Netherlands Food Partnership), Leonie Barelds (Unicef), Nout van der Vaart (Hivos), Eva Koffeman (Jongerenvertegen-woordiger biodiversiteit en voedsel, NJR)
Smaakmakers: Palmiro Ocampo (chef), Elijah Addo (Chef), Edie Mukiibi (SFYN), Sharon de Miranda (Chef), Boer Ted (Boer)
Voedselveranderaars: Lianne de Bie (SFYN), Abdelhamid Idrissi (Boeren voor Buren), Bram Wits (Landbouwraad West-Afrika), Claire van Enk (Farm to Feed), Riches Attai (Winich Farms)
Food Film: Hanna Verboom (Cinetree), Ayuk Bakia (Falafval), Madelon Meijer (Oxfam Novib)
Chef: Vanja van der Leeden
Presentatie: Helen Kranstauber en Ikenna Azuike
De programmapartners van de World Food Day Show waren: ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ministerie van Buitenlandse Zaken, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, HIVOS, Cinetree, OXFAM novib, Slow Food Youth Network en i4nature.
De World Food Day Show is door maarliefst 2000 mensen bekeken. Er was een potentieel gestapeld PR-bereik van wel 26.168.725 in print, online en TV.
World Food Day Show in de media
2020: Smart Solutions for Healthy Diets
Naast het publieksevenement (World Food Day Show) organiseerden we ook een inspirerend online programma voor agri-food professionals uit verschillende sectoren: van overheid en NGO’s tot kennisinstellingen het bedrijfsleven. Met het thema ‘Smart Solutions for Healthy Diets’ kregen sprekers een podium en gingen professionals in gesprek. Dit alles om de collectieve bijdrage aan sustainable development goal 2 te versnellen: zero hunger én voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen.
Via de online livestream namen agri-food professionals deel aan het interactieve programma met inspirerende sprekers, waaronder Carola Schouten (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), Kitty van der Heijden (directeur-generaal Internationale Samenwerking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken), Jack van der Vorst (Wageningen University & Research) en Simon Groot (Winnaar World Food Prize 2019). De host van het ochtendprogramma was Tv-presentator Hadassah de Boer. Het hele programma is hier terug te kijken.
Tijdens de Smart Solutions Sessions in de middag kozen deelnemers uit vijf smart solutions waar ze in een uur over werden bijgespijkerd: van food system governance tot de rol van design in land- en tuinbouw en urbanisatie. Met de inzichten van de dag op zak zetten deelnemers en gastsprekers de eerste stap richting de United Nations Food Systems Summit 2021, door vragen en voorstellen in te brengen om hier naartoe mee te nemen. Het programma werd door 400 professionals bijgewoond.
Het professionals evenement organiseerden wij in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma ontwikkelden wij in samenwerking met onze programmapartners: Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, Hivos, Wageningen University & Research (WUR), Topsector Agri & Food, Food First en United Community of African Students (UCAS).


Tijdens World Food Day diner 2019 gingen 500 mensen samen aan tafel tegen honger. De gedeelde gerechten en tips om zelf mee aan de slag te gaan waren terug te vinden in het programmaboekje.

2019: Aan Tafel Tegen Honger
Op 16 oktober 2019 gingen we met 500 mensen, van BN’ers tot je buurvrouw, aan tafel tegen honger in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Eric Corton en Helen Kranstauber waren de hosts van de avond en zij namen bezoekers mee langs de problematiek van honger en voedselzekerheid. Wat zijn de oorzaken, wat gebeurt er allemaal al, maar vooral ook, wat kun jij nou doen om een bijdrage te leveren?
Met symbolische gerechten van internationale gastchef Selassie Atadika en Nederlandse chef-koks Joris Bijdendijk, Samuel Levie, Yvette van Boven, Nadia Zerouali en Ralph Dahlhaus lieten we zien hoe onze dagelijkse voedselkeuzes kunnen bijdragen aan voedselzekerheid voor iedereen. Daarin is bijvoorbeeld het kiezen voor lokaal en seizoensgebonden, het terugdringen van verspilling en een duurzame balans tussen plantaardige- en dierlijke eiwitten essentieel. Bekijk hieronder een impressie van deze zeer geslaagde avond!
2019: Circular Food Systems for Food Security
Naast het diner in het Scheepvaartmuseum organiseerden we ook een professionals evenement in de Mauritskazerne in Ede. Tijdens de ochtend en middag gingen +/- 200 professionals uit binnen- en buitenland met elkaar in gesprek over het thema ‘Circular Food Systems for Food Security’.
“Nederland is koploper in kennis, expertise en technologie op het gebied van duurzame landbouw, water en voedselketens. Hiermee kunnen we productieprocessen verbeteren, voedselverliezen terugdringen en zo voedselzekerheid vergroten in alle delen van de wereld.”
Met deze boodschap opende minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het professionals evenement ‘Circular Food Systems for Food Security’ in Ede. Een evenement waar, naast Minister Schouten, ook Sean de Cleene (World Economic Forum) en Wiebe Draijer (CEO Rabobank) een bijdrage leverden.
Netherlands Food Partnership
Tegelijkertijd was het de formele start van The Netherlands Food Partnership (NFP); een nieuwe beweging die partijen ondersteunt en helpt ideeën te ontwikkelen en te implementeren ter ondersteuning van voldoende, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel voor iedereen. Betrokken zijn partijen die de noodzaak erkennen om via de zogeheten Dutch Diamond-benadering de Nederlandse inzet op SDG2 (zero hunger) te versnellen. Het stimuleren van structurele nationale en internationale samenwerking tussen het bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en het maatschappelijke middenveld is het uitgangspunt.


Het World Food Day event Circular Food Systems for Food Security 2019 in Ede.

2016 - 2018: World Food Day Festival
Om stil te staan bij honger en de thema’s die daarbij horen organiseerden we van 2016 – 2018 het World Food Day Festival, waarin de bezoekers met het diverse programma kunnen ontdekken hoe zij met hun voedselkeuzes elke dag kunnen helpen om het eten van morgen te veranderen.
Door zelf een kijkje te nemen achter de schermen bieden we bezoekers de mogelijkheid om met eigen ogen te zien wat er nodig is voor het produceren van hun voedsel, maar kunnen ze ook vragen stellen, direct aan de producent. Daarnaast bieden debatten en workshops ruimte om meer de diepte in te gaan en erachter te komen hoe de situatie is voor anderen.
2018: Data en technologie – Den Bosch
De editie van 2018 stond in het teken van data & technologie. Hoe kunnen ze ons helpen en waar moeten we voor opletten? Er waren talks over blockchain technologie, maar je kon ook gaan winkelen bij de supermarkt van de toekomst. Michiel Bakker van Google nam ons mee in hoe hij de google restaurants transformeerde tot duurzame, gezonde en plant based restaurants. George Steinmetz, fotograaf voor o.a National Geographic en The New York Times, nam ons mee in een trip om de wereld. Hij parasailde boven elk mogelijk voedselproductiegebied en vertelde ons wat hem is opgevallen.
2017: Honger en Migratie – Ede
In 2017 stond World Food Day wereldwijd in het thema van ‘Honger en Migratie’. Op World Food Day in Ede besteedde wij hier extra aandacht aan door o.a een talkshow te organiseren over Honger en conflictsituaties met Jan Pronk. Daarnaast was er ook luchtigere programmering zoals een Escape Room over koffie, een show met de favoriete afleveringen van de presentatoren van de Keuringsdienst van Waarde en een kooksworkshop van Estée Strooker.
2016 – ROTTERDAM
Op World Food Day 2016 in Rotterdam namen we voor het eerst een kijkje in de keuken. We zorgden ervoor dat deuren open gingen die anders gesloten blijven voor het brede publiek. een kijkje achter de schermen bij de Haven van Rotterdam of op bezoek bij de Quaker fabriek. Ook gingen we op bezoek bij de boer, zo konden bezoekers met eigen ogen zien waar de frietjes van Bram Ladage nu eigenlijk vandaan komen. Naast de excursies waren er ook talkshows en workshops (met o.a Yvette van Boven) in Rotterdam. Het kijkje in de keuken beviel iedereen zo goed dat we het bij de andere edities ook altijd in het programma hebben gehouden.
Over de Sustainable Development Goals
De SDG’s zijn vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Ze worden gepromoot als de wereldwijde doelstellingen waar iedereen gezamenlijk aan werkt om deze in 2030 te gaan behalen. Op dit moment moet er nog hard gewerkt worden om deze doelstelling van zerohunger te bereiken. Veel Nederlanders zijn zich nog niet bewust van het feit dat honger een groot probleem is voor heel veel mensen in de wereld en weten ook weinig over de manier waarop zij zelf invloed hebben op het voorkomen ervan. Met World Food Day maken we Nederlanders bewust van de oplossingen en mogelijkheden die we in handen hebben en roepen we iedereen op om zijn steentje bij te dragen.
Opdrachtgever
World Food Day organiseren we in opdracht van het Ministerie Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Dutch Food Week en in samenwerking met gemeenten, provincies en vele (programma)partners.
Samenwerkingen
Voor World Food Day hebben we samengewerkt met:
- Productie World Food Day 2016 t/m 2018: De Projectstudio
- Huisstijl: Unit20
- Dutch Agri Food Week
- Fotografie: Mitchell van Voorbergen (2016 en 2018), Nichon Glerum (20118), Floor Fortunati (2018), Marcel Kollen (2016), Willem de Kam (2016), Ileenja de Jong (2017), Sophia van den Hoek (2017), Juri Hiensch (2017)
- Video’s: MM8, Jurrian Bevelander
- Ambassadeur 2017: Marijn Frank
- Mediapartnerschappen: OneWorld (2017 en 2019), Volkskrant(2018)
- Foto’s diner 2019: Twycer
En vele andere (programma)partners.
Meer weten over deze campagne?
Neem contact op met Sebastiaan Aalst via sebastiaan@foodcabinet.nl of 020 22 33 161.
