Op weg naar #ZeroHunger

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Tientallen jaren maakte de wereld progressie in het gevecht tegen honger, maar sinds een paar jaar groeit het aantal mensen dat niet genoeg te eten heeft weer. Elke dag gaan er 820 miljoen mensen met honger naar bed. Dat is één op de negen mensen. Om meer aandacht te vragen voor honger en te zoeken naar oplossingen en mogelijkheden die we in Nederland te bieden hebben organiseert Food Cabinet sinds 2016 World Food Day op 16 oktober.  

De Kwestie

Elke dag sterven er ongeveer 24.000 mensen aan honger en de gevolgen daaraan. Dit is een moeilijk te verkroppen feit. Oorzaken zoals conflicten, klimaatverandering, slechte oogsten en ongelijkheid maken dat er geen makkelijke oplossing is.  

Wereldvoedseldag is een internationale bewustwordingsdag die in 1979 in het leven is geroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor voedselzekerheid. Maar voedselzekerheid is tegenwoordig niet meer alleen een kwestie van hoeveelheid, maar ook van kwaliteit. Wereldwijd zijn ongezonde voedingspatronen een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte. Gezond, voedzaam en duurzaam voedsel moet voor iedereen bereikbaar zijn. Daarom is #zerohunger ook één van de belangrijkste doelstellingen in de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

 

World Food Day Programmaboekje World Food Day Diner
Tijdens World Food Day diner 2019 gingen 500 mensen samen aan tafel tegen honger. De gedeelde gerechten en tips om zelf mee aan de slag te gaan waren terug te vinden in het programmaboekje.
World Food Day Samen aan tafel tegen honger

2019: Aan Tafel Tegen Honger

Op 16 oktober 2019 gingen we met 500 mensen, van BN’ers tot je buurvrouw, aan tafel tegen honger in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Eric Corton en Helen Kranstauber waren de hosts van de avond en zij namen bezoekers mee langs de problematiek van honger en voedselzekerheid. Wat zijn de oorzaken, wat gebeurt er allemaal al, maar vooral ook, wat kun jij nou doen om een bijdrage te leveren? 

Met symbolische gerechten van internationale gastchef Selassie Atadika en Nederlandse chef-koks Joris Bijdendijk, Samuel Levie, Yvette van Boven, Nadia Zerouali en Ralph Dahlhaus lieten we zien hoe onze dagelijkse voedselkeuzes kunnen bijdragen aan voedselzekerheid voor iedereen. Daarin is bijvoorbeeld het kiezen voor lokaal en seizoensgebonden, het terugdringen van verspilling en een duurzame balans tussen plantaardige- en dierlijke eiwitten essentieel. Bekijk hieronder een impressie van deze zeer geslaagde avond!

2019: Circular Food Systems for Food Security

Naast het diner in het Scheepvaartmuseum organiseerden we ook een professionals evenement in de Mauritskazerne in Ede. Tijdens de ochtend en middag gingen +/- 200 professionals uit binnen- en buitenland met elkaar in gesprek over het thema ‘Circular Food Systems for Food Security’.

“Nederland is koploper in kennis, expertise en technologie op het gebied van duurzame landbouw, water en voedselketens. Hiermee kunnen we productieprocessen verbeteren, voedselverliezen terugdringen en zo voedselzekerheid vergroten in alle delen van de wereld.”

Met deze boodschap opende minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het professionals evenement ‘Circular Food Systems for Food Security’ in Ede. Een evenement waar, naast Minister Schouten, ook Sean de Cleene (World Economic Forum) en Wiebe Draijer (CEO Rabobank) een bijdrage leverden.

Netherlands Food Partnership
Tegelijkertijd was het de formele start van The Netherlands Food Partnership (NFP); een nieuwe beweging die partijen ondersteunt en helpt ideeën te ontwikkelen en te implementeren ter ondersteuning van voldoende, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel voor iedereen. Betrokken zijn partijen die de noodzaak erkennen om via de zogeheten Dutch Diamond-benadering de Nederlandse inzet op SDG2 (zero hunger) te versnellen. Het stimuleren van structurele nationale en internationale samenwerking tussen het bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en het maatschappelijke middenveld is het uitgangspunt.

 

 

World Food Day Selassie Atadika World Food Day Circular Sessions
Het World Food Day event Circular Food Systems for Food Security 2019 in Ede.
World Food Day Circular Sessions

2016 - 2018: World Food Day Festival

Om stil te staan bij honger en de thema’s die daarbij horen organiseerden we van 2016 – 2018 het World Food Day Festival, waarin de bezoekers met het diverse programma kunnen ontdekken hoe zij met hun voedselkeuzes elke dag kunnen helpen om het eten van morgen te veranderen.

Door zelf een kijkje te nemen achter de schermen bieden we bezoekers de mogelijkheid om met eigen ogen te zien wat er nodig is voor het produceren van hun voedsel, maar kunnen ze ook vragen stellen, direct aan de producent. Daarnaast bieden debatten en workshops ruimte om meer de diepte in te gaan en erachter te komen hoe de situatie is voor anderen.

2018: Data en technologie – Den Bosch

De editie van 2018 stond in het teken van data & technologie. Hoe kunnen ze ons helpen en waar moeten we voor opletten? Er waren talks over blockchain technologie, maar je kon ook gaan winkelen bij de supermarkt van de toekomst. Michiel Bakker van Google nam ons mee in hoe hij de google restaurants transformeerde tot duurzame, gezonde en plant based restaurants. George Steinmetz, fotograaf voor o.a  National Geographic en The New York Times, nam ons mee in een trip om de wereld. Hij parasailde boven elk mogelijk voedselproductiegebied en vertelde ons wat hem is opgevallen.

Bekijk hier de aftermovies van World Food Day 2017 in Ede, en 2018 in Den Bosch.

2017: Honger en Migratie – Ede

In 2017 stond World Food Day wereldwijd in het thema van ‘Honger en Migratie’. Op World Food Day in Ede besteedde wij hier extra aandacht aan door o.a een talkshow te organiseren over Honger en conflictsituaties met Jan Pronk. Daarnaast was er ook luchtigere programmering zoals een Escape Room over koffie, een show met de favoriete afleveringen van de presentatoren van de Keuringsdienst van Waarde en een kooksworkshop van Estée Strooker.

2016 – ROTTERDAM

Op World Food Day 2016 in Rotterdam namen we voor het eerst een kijkje in de keuken. We zorgden ervoor dat deuren open gingen die anders gesloten blijven voor het brede publiek. een kijkje achter de schermen bij de Haven van Rotterdam of op bezoek bij de Quaker fabriek. Ook gingen we op bezoek bij de boer, zo konden bezoekers met eigen ogen zien waar de frietjes van Bram Ladage nu eigenlijk vandaan komen. Naast de excursies waren er ook talkshows en workshops (met o.a Yvette van Boven) in Rotterdam.  Het kijkje in de keuken beviel iedereen zo goed dat we het bij de andere edities ook altijd in het programma hebben gehouden.

World Food Day op Social Media

Over de Sustainable Development Goals

De SDG’s zijn vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Ze worden gepromoot als de wereldwijde doelstellingen waar iedereen gezamenlijk aan werkt om deze in 2030 te gaan behalen. Op dit moment moet er nog hard gewerkt worden om deze doelstelling van zerohunger te bereiken. Veel Nederlanders zijn zich nog niet bewust van het feit dat honger een groot probleem is voor heel veel mensen in de wereld en weten ook weinig over de manier waarop zij zelf invloed hebben op het voorkomen ervan. Met World Food Day maken we Nederlanders bewust van de oplossingen en mogelijkheden die we in handen hebben en roepen we iedereen op om zijn steentje bij te dragen.

Opdrachtgever

World Food Day organiseren we in opdracht van het Ministerie Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Dutch Food Week en in samenwerking met gemeenten, provincies en vele (programma)partners.

Samenwerkingen

Voor World Food Day hebben we samengewerkt met:

  • Productie World Food Day 2016 t/m 2018: De Projectstudio
  • Huisstijl: Unit20
  • Dutch Agri Food Week
  • Fotografie: Mitchell van Voorbergen (2016 en 2018), Nichon Glerum (20118), Floor Fortunati (2018), Marcel Kollen (2016), Willem de Kam (2016), Ileenja de Jong (2017), Sophia van den Hoek (2017), Juri Hiensch (2017)
  • Video’s: MM8, Jurrian Bevelander
  • Ambassadeur 2017: Marijn Frank
  • Mediapartnerschappen: OneWorld (2017 en 2019), Volkskrant(2018)
  • Foto’s diner 2019: Twycer

En vele andere (programma)partners.

Meer weten over deze campagne?

Neem contact op met Sebastiaan Aalst via sebastiaan@foodcabinet.nl of 020 22 33 161.

Sebastiaan Aalst