Helen Kranstauber

Heeft het liefst een tafel vol familie en mezze

Helen Kranstauber

Oprichter, Eigenaar

helen@foodcabinet.nl

Als kind was ik dol op de natuur en deed ik niets liever dan op ons weilandje spelen met de kippen, paarden en ons hangbuikzwijn. Ik deed een poging tot een eigen moestuin, maar de realiteit bleek weerbarstig. Toch was ik trots op mijn – door slakken aangevroten – broccoli van eigen bodem. Op mijn 12e besloot ik vegetarisch te gaan eten en werd ik mij steeds bewuster van alle duurzaamheidsissues op onze planeet.

Een studie Biologie en master in Duurzaamheidsvraagstukken opende mijn ogen verder. Ik zag dat de productie en consumptie van voedsel verbonden is aan eigenlijk alles wat we op deze planeet doen. Na mijn studie raakte ik betrokken bij de oprichting van de Youth Food Movement. Ik leerde mensen kennen uit de hele voedselketen en leerde daar dat je elkaar nodig hebt om een heel systeem te willen veranderen. Na het zien van de film Food Inc. op IDFA in 2009 was ik zó onder de indruk, dat ik besloot het Food Film Festival in Amsterdam te organiseren. Daar kon ik toen ook al mijn creativiteit in kwijt. Vier jaar lang programmeerden we films, talkshows, workshops en runden we ons eigen restaurant. Hiermee wisten we duizenden mensen aan te sporen óók anders naar voedsel te gaan kijken. Te gek!

Het oprichten van Food Cabinet was de volgende stap naar het maken van nog meer positieve impact. Met onze campagnes en programma’s laten we zien dat elke verandering telt en dat eerlijk, gezond en duurzaam eten niet alleen broodnodig, maar ook héél leuk en haalbaar is. Dit doen we in opdracht, maar ook op eigen initiatief, met als resultaat onze befaamde Big Bang Broccoli campagne of ons onderzoek naar de voedselomgeving: Het Eetparadijs. In 2013 stond ik in de Jonge Duurzame 100 en in 2014 behaalde ik een plek in de Trouw Duurzame100. Ik ben er trots op dat ons werk wordt gezien en gewaardeerd.

Als oprichter en eindbaas bij Food Cabinet denk ik altijd na over de impact van ons werk. Ik praat met mensen uit ons netwerk over hoe we samen het verschil kunnen maken. Ik geef graag presentaties om te laten zien wat we doen en wat er speelt in voedselland. Als moderator zorg ik voor een goed gesprek geef ik bijzondere verhalen een welverdiend podium. Het geven van sfeerverhogende speeches deed ik al bij ons festival en nu ook in de Food Cabinet keuken. Want om samen het verschil te kunnen maken is het belangrijk dat de sfeer er goed in zit. Daardoor komt bij iedereen positieve energie vrij. En die positieve energie is precies wat ons voedselsysteem van de toekomst nodig heeft.

Kijk- en leestip

Proefkeuken: Favoriet thuis is het programma Proefkeuken van VPRO waarin twee jongens uitzoeken hoe je zelf dingen maakt, zoals boterhamworst, honing, taart, pizza en poedersoep. Dat blijkt allemaal nog niet zo makkelijk. Heel leerzaam en lachwekkend leuk..ook voor volwassenen!

Ananasboek van Lex Boon: Dit boek is niet alleen ontzettend leuk geschreven, maar illustreert ook wat voor verhalen er schuilgaan achter een product. Als je op die manier door de schappen van de supermarkt loopt, kijk je opeens heel anders naar de wereld.