Seed: the untold story vertelt het verhaal achter het verdwijnen van zaden tijdens editie vier van Cinemangé
11-2019
Tijdens Cinemangé op 2 oktober keken we Seed: the untold story. Deze film laat zien dat de hoeveelheid verschillende zaden op de wereld flink zijn verminderd. Onder andere vanwege het klimaat en globalisering van de markt. Dit heeft invloed op onze boeren en ons dieet. Filmmakers Taggart Siegel en Jon Betz vertellen door middel van de film niet per se een leuk verhaal, maar wel een die iedereen moet horen.
Verschillende verhaallijnen rondom zaden
De film laat verschillende perspectieven op zaden zien van beroepen en mensen die in verschillende werelddelen wonen. Wist je bijvoorbeeld dat 94% van onze zaadvariëteiten verdwenen zijn? Hoe komt dit? Wat zijn de gevolgen? En de belangrijkste vraag: wat doet men om zaden te behouden? De filmmakers spraken verschillende mensen om antwoord te krijgen op deze vragen. Deze vele verhaallijnen zorgen ervoor dat de film erg divers is en er veel verschillende onderwerpen bespreekbaar zijn gemaakt.
De Freek Vonk van de zaden
Tijdens de film zijn verschillende sprekers aan het woord, waaronder zaadverzamelaars, boeren, leraren en activisten. Er komen boeren in Mexico aan het woord die maïs zaaien en hopen op een goede oogst. Activist Vandana Shiva uit India legt uit hoe Monsanto ervoor heeft gezorgd dat ze patent verkregen op bepaalde zaden via ‘De Monsanto Methode’ en daarmee Indiase boeren in een hoek drijven. Ook zien we een studente van haar die les krijgt in het zaaien van zaden. Zaadverzamelaar Joseph Simcox vliegt de wereld over op zoek naar schaarse en bijzondere zaden. Na de film werd hij de ‘Freek Vonk van de zaden’ genoemd vanwege zijn enthousiaste en expressieve manier op van zoeken naar zaden. Dit zijn enkele voorbeelden van sprekers, elke spreker heeft een eigen verhaal en eigen kijk op zaden. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze de volgende mening delen: zaden zijn belangrijk voor elk mens en voor onze voeding.
Vandana Shiva: “Seed is not just the source of life. It is the very foundation of our being.”
5 planten bepalen 60% van de calorie inname
Na de film schuift Harrie Oostingh aan. Hij werkt als Roving Country Director/Program Manager bij Oxfam Novib. “We werken in acht landen met boeren rondom diversiteit en plantbehouding. Met de boeren kijken we naar welke rassen ze gebruiken, voornamelijk de traditionele gewassen die buiten de ‘normale markt’ vallen. Vervolgens dragen wij bij aan het beter bestand maken tegen veranderingen in het klimaat, het beschermen van de zaaddiversiteit en ondersteunen als een oogst mislukt. Daarnaast werken we aan lobby campagnes om te zorgen dat de zaden van de boeren blijven.”
In het begin van de film kwam naar voren dat 94% van alle zaden variëteiten zijn verloren. “Dat heeft voornamelijk te maken met de dominantie met bepaalde bedrijven op de markten. Er zijn in totaal zo’n 38.000 planten waarvan we 7000 kunnen eten. Toch bepalen maar 5 gewassen zo’n 60% van onze calorie inname. Dat betekent dat ons dieet op het moment erg eenzijdig is. Momenteel zijn er zo’n 1.400 zadenbibliotheken ter wereld om zeldzame en bedreigde planten te beschermen en uitsterven te voorkomen.”
Wat kan jij doen?
Harrie Oostingh gaf verschillende tips om het verlies van zaadvariëteiten tegen te gaan:
- Koop rechtstreeks groente bij een boer. Zo koop je je groente in het seizoen en eet je misschien een gewas die je normaal niet zou eten. Goed voor de natuur en een divers dieet!
- Het is belangrijk om divers te eten en je bewust te zijn van de gevolgen van het verlies aan zaadvariëteiten voor je dieet. Je kunt zelf zaden bewaren van bijvoorbeeld bloemkool en wortel en dan zelf zaaien of deze ophalen/ruilen in een zadenbibliotheek.
- Koks overhalen diverse gewassen op het menu te zetten. Onbekende gewassen spreken mensen aan en gaan dan zelf bedenken hoe ze dat kunnen doen.
- Organisch biologisch voedsel kopen, want dat is erop gericht om de natuur in stand te houden.
- Buiten het eventueel verbouwen in je eigen tuin, kun je ook meedoen aan het tegengaan van patent op zaden. Kijk welke organisatie je aanspreekt en of je je ergens bij kunt aansluiten!
Volgende edities Cinemangé: chocola en voedselverspilling
Tijdens editie 5 op woensdag 4 december screenen we TONY. Neem een kijkje in de cacao-industrie met dit bijzondere verhaal over de weg naar slaafvrije chocolade van Tony’s Chocolonely. Op woensdag 5 februari kijken we Wasted! The Story of Food Waste en leren we alles over voedselverspilling. Ook hebben we dit jaar een speciale Cinemangé XL editie op 1 april met meerdere films en een proeverij! Genoeg lekkers om naar uit te kijken dus.
Prijs per losse film: €15,-
Prijs van Cinemangé XL: €35,-
Over Cinemangé
Cinemangé is een terugkerende filmavond, geïnitieerd door Food Cabinet, Melkweg Amsterdam en The Food Line-up. Hoe maken we ons voedselsysteem eerlijker, gezonder en duurzamer? Ontdek het met films, talks en natuurlijk door het zelf te proeven! Tijdens Cinemangé krijgen professionals een podium en heb je de kans om al je vragen te stellen. Ook is er elke editie een foodspecialist die een exclusieve tasting verzorgt.