Het Voedselkabinet, de podcast

In samenwerking met Dag en Nacht Media en Stichting DOEN

Eten is wat wij het allerleukst, allerlekkerst en allerbelangrijkst vinden. Al 8 jaar lang voeren we met Food Cabinet campagnes voor gezonder, eerlijker en duurzamer eten. Daardoor komen we op veel plekken en horen we verhalen over ons eten. Verhalen die we graag willen delen. En wat is nu een betere manier om dit te doen dan met een eigen podcast? In Het Voedselkabinet ontrafelen Helen en Samuel de verhalen achter onze dagelijkse kost en laten zij jou horen hoe we allemaal een onderdeel kunnen zijn van de oplossing.

Elke twee weken een nieuwe aflevering

In 12 afleveringen nemen Helen en Samuel je mee langs de voedselketen: zo redden ze goed eten van de vuilnisbak, oogsten ze hun maaltijd in een voedselbos en gaan ze achter de marketeers aan die onze kinderen verleiden tot ongezonde keuzes. Elke twee weken lanceren we een nieuwe smakelijke aflevering.

Meer weten en als eerste op de hoogte blijven? Ga naar hetvoedselkabinet.nl

Op pad voor de podcast.

Culinaire verhalen en inhoudelijke vraagstukken

Grote voedselvraagstukken zijn complex en er is meestal geen eenduidige oplossing. Daardoor kan het snel ver van je af staan. Tijdens ons werk ontmoeten we regelmatig mensen met bijzondere voedselverhalen, klein of groot. Door deze verhalen wordt voedselverandering meteen een stuk behapbaarder.

Ook willen we met Het Voedselkabinet luisteraars aanzetten tot actie. Want verandering lukt alleen wanneer zoveel mogelijk mensen meedoen. Dit doen we door mensen aan te moedigen tips te delen tegen voedselverspilling of op te staan tegen kindermarketing. Wij geloven dat de sleutel tot een beter voedselsysteem op ons bord ligt. En eten doen we allemaal.

Luister hieronder alle afleveringen van ‘Het Voedselkabinet’.

Aflevering 1 – Mag het een kilootje minder?!

In deze eerste aflevering van het Voedselkabinet nemen Samuel en Helen je mee door de wereld van voedselverspilling. Hoeveel verspillen we nu eigenlijk en wat kun je zelf bijdragen?

Aflevering 2 – Paw Patrol, niks te dol?

Grote merken spelen slim in op het sentiment van kinderen, en gebruiken ‘cartoon’-helden op de verpakkingen van hun ongezonde producten. In deze aflevering duiken Samuel en Helen in het fenomeen kindermarketing.

Aflevering 3 – Chef met een missie, Emile van der Staak

In deze aflevering zoeken we chef Emile van der Staak op. Wij gaan met hem en Wouter van Eck naar voedselbos Ketelbroek en willen weten hoe chefs invloed kunnen uitoefenen op de huidige eetcultuur en voedselindustrie.

Aflevering 4 – Maak het verschil, support your locals!

In deze aflevering hoor je hoe lokale voedselproducenten het hoofd boven water proberen te houden tijdens de coronacrisis, en vooral hoe wij ze kunnen helpen!

Aflevering 5 – Wie zaait, wiedt en oogst ons eten?

In deze aflevering duiken Samuel en Helen in wereld van seizoensarbeid en spreken we een expert die alles weet over het werk dat nodig is voordat ons eten op ons bord belandt.

Aflevering 6 – Heri Heri, een gekookte geschiedenis

In deze aflevering staat een bijzonder gerecht uit de Creoolse keuken centraal: Heri Heri. Het gerecht vertelt het verhaal over de Afrikaanse diaspora, over kolonialisme, maar ook over de trots van Surinamers.

Aflevering 7 – Restaurant met een missie

We gaan in gesprek met Merijn Tol, creative chef van de restaurantketen A Beautiful Mess, die mensen met een vluchtelingenachtergrond een veilige leer- en werkplek bieden. En Samuel maakt Baba Ghanoush met chef Ayman.

Aflevering 8 – Wie heeft de macht over ons voedselsysteem?

Samuel en Helen onderzoeken wie de macht heeft over onze voedselomgeving. In gesprek met Herman Lelieveldt, wetenschapper aan Roosevelt Academy en auteur van het boek ‘De Voedselparadox’.

Aflevering 9 – Hoe word je vegan?

Vegan zijn is hip. Hoe word je vegan en vooral ook waarom? In deze aflevering zoeken we antwoorden op deze vragen.

Aflevering 10 – Hoe ziet de toekomst van de landbouw eruit?

Samen met Imke de Boer (Hoogleraar Dierlijke Productiesystemen aan de WUR) en een boerengezin (De Melkbrouwerij) gaan Samuel en Helen op zoek naar een toekomstbeeld voor de landbouw in Nederland.

Aflevering 11 – Voedselveranderaars met een missie

Samuel en Helen spreken twee optimistische voedselveranderaars, Moniek Merkx van Maas Theater en Dans én Dalila Sayd van De Voedselapotheek Wijkaanpak.

Aflevering 12 – Kunnen we de wereld verbeteren met eten? In gesprek met Minister Schouten

We gaan in gesprek met minister Carola Schouten en we vragen haar of zij denkt dat we de wereld kunnen verbeteren met eten en hoe?

Bonusaflevering – De Voedselstemwijzer

Politiek speelt een belangrijke rol in ons voedselsysteem. In deze bonusaflevering pluizen wij partijprogramma’s voor je uit en gaan we op zoek naar de ideeën over eten.

“Met onze steun aan deze serie hopen wij dat mensen handvatten krijgen om concreet zaken in hun eigen leven aan te pakken. Maar ook om de verandering samen met anderen, dus maatschappij breed, in te zetten.”

Maarten Derksen – Teammanager GROEN bij Stichting DOEN

Eigen project

Het Voedselkabinet is een initiatief van Food Cabinet in samenwerking met Dag en Nacht Media en Stichting DOEN.

Dag & Nacht Media
Dag en Nacht Media is hét platform voor Nederlandse podcasts. Zij maken zelf nieuwe podcasts, helpen anderen met het maken van podcasts en verbinden bestaande podcasts aan adverteerders.

Stichting DOEN
DOEN gelooft in een groene, sociale en creatieve samenleving. Met de bijdrage van de Goede Doelen Loterijen ondersteunt DOEN vernieuwende initiatieven. Initiatieven van mensen die risico’s durven nemen om hun vaak baanbrekende ideeën tot leven te brengen en daarmee anderen inspireren. DOEN geeft deze voorlopers een vliegende start, zodat zij kunnen laten zien dat het kan en daarmee anderen inspireren. Waar mogelijk draagt DOEN na die eerste fase het stokje over aan andere partijen die de impact van de voorlopers kunnen vergroten.
www.doen.nl 

Samenwerkingen

Voor het Voedselkabinet hebben we samengewerkt met:

  • Matthijs Groos – Design
  • Maeve Stam – Fotografie