Eindelijk gezonde reclame: de eerste eetbare bushalte ter wereld

09-2021

Gezond eten is belangrijker dan ooit. Maar het wordt ons niet makkelijk gemaakt. Als je op de bus wacht of door een winkelstraat loopt, zie je vooral promotie en aanbod van ongezonde producten. Met de campagne ‘Geef kleur door’ laten wij zien dat het anders kan. In het centrum van Breda – in een drukke winkelstraat – lanceren we het gezonde alternatief: de eerste eetbare bushalte van Nederland. Vol gepakt met kilo’s groenten en fruit die iedereen mag meenemen en doorgeven. Eindelijk reclame die gezond en duurzaam is. De eetbare bushalte is vanaf 15 september om 12:30 uur t/m 21 september, elke dag tussen 07:00 en 19:00 uur, aan de Karnemelkstraat in Breda te bewonderen.

We eten wat we zien, en dat is niet veel goeds
Meer groenten en fruit eten is de makkelijkste manier om gezonder te leven. In Nederland doen we dat veel te weinig: ruim 80% van de Nederlanders eet niet genoeg groenten en fruit (bron: RIVM). Hoe dat komt? We eten vooral wat we zien. En dat is over het algemeen te vet, te zoet, te zout en te bewerkt. Grote frisdrank-, fastfood en snoepmerken spenderen miljoenen aan marketing om hun ongezonde producten bij ons onder de aandacht te brengen. Gemiddeld 82% van de aanbiedingen in reclamefolders is ongezond en bij vrijwel alle kassa’s liggen vooral snoep en chocola voor het grijpen. “In de publieke ruimte worden we van alle kanten verleid door promoties en reclames voor ongezond eten en drinken. Dit stimuleert ongezonde voedselkeuzes én normaliseert ongezond eten,” aldus Maartje Poelman, assistent professor Consumption and Healthy Lifestyles aan de WUR. Met als gevolg dat ruim de helft van Nederland met overgewicht kampt en ongezonde voeding ieder jaar voor 12.900 voortijdige overlijdens zorgt. Als initiatiefnemers van ‘Geef kleur door’ willen wij het ‘ongezonde straatbeeld’ omkeren en gezonde voeding in de schijnwerpers zetten. Met de ‘Geef kleur door’-campagne roepen we gemeenten, instellingen, bedrijven én consumenten op om te zorgen dat er overal en op elk moment groenten en fruit beschikbaar zijn.

Samen met Nationaal Actieplan Groenten en Fruit zijn wij de campagne ‘Geef kleur door’ in het kader van het Internationale VN-jaar van Groenten en Fruit gestart. De kickstart van Geef kleur door was op 7 april, toen kregen politici een krat vol groenten en fruit op het Binnenhof om een gezonde voedselomgeving op de politieke agenda te zetten. Inmiddels zijn er meerdere acties door het hele land georganiseerd, zoals de Geef-kleur-door-straat en een nominatie-actie waarbij duizend kratjes kleur verspreid werden over het land. Vanaf vandaag start de volgende actie: ‘s werelds eerste eetbare bushokje, waarbij iedereen groenten en fruit mag meenemen en wordt aangemoedigd om het door te geven. Zo ligt gezond eten letterlijk voor het oprapen.

Het eetbare bushokje in de media
De actie bleef niet onopgemerkt bij de Nederlandse media en kreeg veel aandacht. Hieronder vind je een lijstje van de leukste items.

​​RTV
NOS journaal 15:00 uur
Radio 1 Journaal
Mattie & Marieke
Jan-Willem Start Op – 6:00
Jan-Willem Start Op (bnnvara) – 7:00
Utrecht is Wakker
Start met Fernando
Omroep Brabant – Wakker
Goeiedag Haandrikman (Max)
Fryslân Fan ’e Moarn
KlaarWakker
Sanders Vriendenteam
Zeeland Wordt Wakker
De Dag van Drenthe met René
Dit is Flevoland
Brabants Bont
Goeiemorgen Overijssel

Online
Nu.nl – De Karnemelkstraat in Breda krijgt een eetbare bushalte.
Trouw – Appel, peer, paprika, wortel, avocado – Breda krijgt een ‘eetbaar’ bushokje
BN de Stem – Snoeptomaatjes, komkommers en avocado’s uit de eetbare bushalte aan de Karnemelkstraat
Jeugdjournaal – Zin in een appeltje? Dit bushokje ligt vol met groenten en fruit ​​
AD.nl – Snoeptomaatjes, komkommers en avocado’s uit de eetbare bushalte aan de Karnemelkstraat
AGF – Opening van ’s werelds eerste eetbare bushalte in Breda
Veggipedia – Vandaag opent ’s werelds eerste eetbare bushalte in Breda
Glastuinbouw Nederland – Haal jouw portie kleur bij ‘s werelds eerste eetbare bushalte
Duurzaam Ondernemen – Primeur in Breda: ’s werelds eerste eetbare gezonde bushalte
ZLTO – Boeren kleuren Breda groen met groenten en fruit
Levensmiddelenkrant – NAGF opent eetbare bushalte in Breda
Groenezaken – Opening van ’s werelds eerste eetbare bushalte in Breda

‘Geef kleur door’ is een initiatief van Nationaal Actieplan Groenten en Fruit, campagnebureau Food Cabinet in samenwerking met partners. Deze actie wordt extra ondersteund door ZLTO en CURIO.

Foto: Twycer