Food Cabinet en NAGF starten campagne ‘Geef kleur door’

04-2021

Na zo lang afstand houden en elkaar ontwijken is het tijd om iets goeds door te geven. Iets te verspreiden waar de wereld gezonder en duurzamer van wordt: meer groenten en fruit eten. Op 7 april, World Health Day, lanceren wij daarom samen met Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) de campagne ‘Geef kleur door’.

2021 is uitgeroepen tot het VN-jaar van Groenten en Fruit. En dat is niet voor niks, want een gezonder en duurzamer eetpatroon is relevanter dan ooit. Terwijl we in Nederland groenten en fruit produceren en verhandelen op Champions League niveau, spelen we wat betreft de consumptie ervan in de kelderklasse. Ruim 80% van de Nederlanders eet namelijk niet genoeg groenten en fruit. We willen het wel, maar het lukt niet. De voedselomgeving kan daarbij een belangrijke rol spelen, blijkt uit onderzoek. Daarom hebben wij samen met NAGF en vele andere partners de handen ineen geslagen tijdens dit VN-jaar om Nederlanders te helpen om ook kampioen te worden in groenten en fruit eten en bedrijven en instellingen aan te sporen om de voedselomgeving aan te pakken.

Vandaag geven we met ambassadeurs Diederik Gommers, Nadia Zerouali en Howard Komproe het startsein voor de campagne. Dit doen we met een online campagnevideo, en we gaan naar het binnenhof om Peter Valstar (VVD), Tjeerd de Groot (D66), Joris Thijssen (PvdA), Laura Bromet (GroenLinks) en Liesbeth van Tongeren (Wethouder Gemeente Den Haag) een groenten- en fruitpakket aan te bieden. De kamerleden spelen namelijk een belangrijke rol in het landelijk voedselbeleid.

De komende 6 maanden trekken we verder door Nederland om gemeenten, bedrijven en instellingen op te roepen om de voedselomgeving gezonder te kleuren. De campagne geeft initiatieven die groenten en fruit beschikbaar maken een podium en zal mensen inspireren om ook zelf aan de slag te gaan. Zo kleuren we Nederland letterlijk in met groenten en fruit, voor een gezonde voedselomgeving voor iedereen.

Doe ook mee en verrijk elke dag, elke maaltijd en elk moment met groenten en fruit. Kijk voor meer informatie en tips op geefkleurdoor.nl!

‘Geef kleur door’ is een initiatief van Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en Food Cabinet in samenwerking met Rijk Zwaan, Nature’s Pride, Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Fruitvooruit, Fruitmasters, The Greenery, Oxin Growers, Koninklijke Vezet, LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, ZLTO, LTO Noord, LLTB, Staay Food Group en GroentenFruit Huis en wordt ondersteund door Unicef Nederland, Fruit op je werk, Maag Lever Darm Stichting en Arts & Leefstijl.