Loop mee met de klimaatmars

11-2021

We kunnen er niet omheen: de klimaatcrisis is de grootste bedreiging van onze tijd. Op zaterdag 6 november zijn er over de hele wereld demonstraties als onderdeel van de Internationale Actiedag van COP26.

Onderdeel daarvan is de klimaatmars vanaf de Dam in Amsterdam. Wij willen laten zien dat je met voedsel de klimaatverandering kan tegengaan. Maar ook om een signaal af te geven dat we hard aan de bak moeten: onze leiders, onze voedselproducenten, de industrie en wijzelf als etende mens.

Food Cabinet toolkit
Ben jij er op 6 november ook bij maar heb je nog geen opvallend protestbord met pakkende tekst? Dan hebben wij deze super handige toolkit voor jou. Print de poster uit, plak ‘m op stevig karton en je bent helemaal klaar om te gaan! 

Waarom een klimaatmars?
De COP26 is de VN-conferentie over het klimaat waar landen hun klimaatdoelen bekendmaken. Uit het onlangs gepubliceerde rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change blijkt dat de huidige CO2-reductiedoelstellingen van landen onvoldoende zijn om de uitstoot in 2030 met 45% te verlagen (t.o.v. 2010). Daarom organiseert de Klimaatcrisis Coalitie de grootste klimaatmars ooit! 

Bewust zijn van het voedsel op je bord
Bewuster nadenken over wat je eet, vormt de sleutel tot een betere wereld. Voedsel belast het milieu en dat is niks nieuws. De manier waarop wij voedsel consumeren en produceren heeft een gigantische impact op het klimaat. Intensieve veehouderij, ontbossing ten behoeve van landbouwgrond en voedselverspilling dragen bij aan de opwarming van de aarde. De keuzes die jij maakt in de supermarkt hebben impact op het milieu. Nederlanders moeten meer gestimuleerd worden om voor duurzame producten te kiezen: minder vlees en juist meer plantaardige eiwitten en meer seizoensgebonden en lokaal eten. Food Cabinet is daarom jaren geleden opgericht: omdat het anders kan en anders moet! Met onze campagnes motiveren we iedereen om meer na te denken over wat we eten en helpen wij bij het maken van bewuste keuzes. 

Kleine aanpassing, groot verschil
Naast meelopen met de klimaatmars, kan jij kleine aanpassingen doen in je dagelijkse leven om het klimaat te verbeteren. De tips hieronder kosten weinig moeite maar hebben een grote positieve impact op het milieu.

  1. Eet minder vlees, maar meer planten.
  2. Kies voor seizoensproducten en kijk naar de herkomst. 
  3. Verspil zo min mogelijk voedsel: koop en kook op maat.
  4. Kies voor topkeurmerken.  
  5. Eet niet meer dan nodig en niet te veel snacks en snoep. 
  6. Drink vooral kraanwater, thee en koffie.

Eet bewust en geniet ervan!