Smaakburgemeester Samuel Levie

10-2018

Als culinair ambassadeur zal hij samen met vele andere smaakmakers uit de stad – zoals chefs, producenten en restaurateurs – Amsterdam verder op de kaart zetten en het gesprek aanjagen over belangrijke thema, zoals duurzaamheid, inclusiviteit en gastvrijheid. Vanuit Food Cabinet zijn we natuurlijk hartstikke trots op deze benoeming.

Smaakburgemeester Samuel Levie: ‘Toen ik werd benaderd met de vraag om Amsterdams eerste smaakburgemeester te worden schoten er wel honderd ideeën door mijn hoofd. Ten eerste: als kind wilde ik altijd chefkok of burgemeester van Amsterdam worden. Ik ging de keuken in en studeerde politicologie. Smaakburgemeester, wie had bedacht dat mijn twee jeugdige ambities samen zouden komen.’

Amsterdam Food Week
‘De lancering van de smaakburgemeester is ook direct gekoppeld aan de dit jaar gelanceerde Amsterdam Food Week. Een evenement waar ik nooit eerder van had gehoord, maar wat spannend klonk en aansluit op hetgeen veel mensen in de Amsterdamse food scene over nadenken. Hoe krijgen we Amsterdam nog verder op de kaart als voedselstad? De afgelopen jaren is er hard gewerkt. Een jonge garde topchefs werken dag in dag uit aan het nog spannender maken van de Nederlandse top gastronomie. De meer laagdrempeligere horeca is op veel plekken onwaarschijnlijk goed aan het worden. En er zijn Amsterdamse productenten die vakmanschap en ondernemerschap op geweldige wijze weten te combineren. Van chocolademakers tot brouwers en van pottenbakkers tot designers. Op alle niveaus hebben we alles in huis om Amsterdam tot een stad te maken die zich met trots kan laten vergelijken met steden als Kopenhagen en London. Van de Bijlmer tot Noord en van het museumplein tot op het stationsplein: hier bloeien dingen!’

Foto: Anja Daleman

Plannen
‘Als smaakburgemeester wil ik me committeren aan het groots uitrollen van deze Amsterdam Food Week. Ik hoop dat mensen die met zelfde ideeën rondlopen samen om tafel gaan en dat we dit tot het Amsterdamse food event kunnen maken. We beginnen hier op het Food Center, maar ik hoop dat we onze ambitie tot alle haarvaten van de stad kunnen laten vloeien. Als Amsterdam Food Week zouden we een voorbeeld kunnen nemen aan ADE. Een event waar professionals de koppen bij elkaar steken om na te denken over een actueel thema als duurzaamheid, maar ook over hoe we ervoor zorgen dat de horeca als waardig vak wordt gezien dat professionals blijft trekken. Tegelijkertijd zou de Amsterdams Food Week een evenement kunnen zijn waar spannende samenwerkingen worden aangegaan. Tussen chefs die samen aan de slag gaan. Tussen keukens uit verschillende culturen en misschien ook wel met andere disciplines. Deze Amsterdam Food Week van de grond krijgen zie ik als een van mijn speerpunten, maar een burgemeester is er niet alleen om een evenement te organiseren. Daarom zal ik ook gedurende het jaar aanspreekbaar zijn voor de Amsterdamse Food Scene en waar nodig zal ik een ambassadeur zijn naar politiek en bedrijfsleven. Ik hoop gedurende het jaar betrokken te blijven bij evenementen en projecten die de Food Scene verstevigen.’

‘Ik ben ontzettend trots op wat er in Amsterdam allemaal gebeurt, maar er zijn ook zeker dingen die beter kunnen. Een van de dingen is dat de Amsterdamse horeca soms erg gesegregeerd voelt. Toen ik laatst in New York was viel het me op hoe alle culturen elkaar treffen tijdens het uitgaan. Hier heb ik te vaak het gevoel dat we die kans missen. Ik zou zowel de Amsterdam Food Week als ook mijn burgemeesterschap willen inzetten voor het organiseren van ontmoetingen. Eten kan zo verbindend werken. Als je samen een maaltijd hebt gedeeld heb je vaak meer begrip voor je tafelgenoten. Die gedachte zou ik graag willen uitwerken. Tenslotte hoop ik dat we met iedereen die zich inzet voor goed eten onze passie kunnen overdragen op kids. Uiteindelijk is hier in Amsterdam op alle manieren bij gebaat. Als chefs en producenten hebben we de kennis en technieken om ook mensen thuis te inspireren zelf lekker te koken en dat ook een volgende generatie te leren. De welvaart die zorgt voor een bloeiende food scene schept ook de verplichting om volgende generaties te leren over de herkomst van eten en wat dat doet met onze planeet en het lichaam.’