Van Taartjes: lekkere en gezonde snack op Utrecht Centraal

03-2019

Vanaf deze week staat de foodtruck ‘Van Taartjes’ op het Jaarbeursplein in Utrecht. Hier kan je lekkere, gezonde én betaalbare taartjes kopen. ‘Van Taartjes’ is een onderzoeksproject van de Universiteit Utrecht om te kijken of reizigers te verleiden zijn gezonde snackkeuzes te maken. Food Cabinet ontwikkelde het concept van de taartjes en verzorgde de aankleding van de foodtruck.

Aantrekkelijke snack

De gezonde taartjes zijn verkrijgbaar in twee varianten: gevuld met een hartige ratatouille-vulling of een zoete appeltaartvulling. En dat allemaal met verse groente, fruit en kruiden en zonder kunstmatige toevoegingen en suiker! Kevin Corcoran, creatief directeur Food Cabinet: “De Universiteit Utrecht was op zoek naar een gezonde snack die aantrekkelijk is voor een brede doelgroep en kan concurreren met het grote ongezonde aanbod op het Centraal Station. Om zowel de zoetekauw als de liefhebber voor hartig te bedienen hebben we een zoete en hartige vulling gekozen op één universele bodem, de klassieke tartelette.”

Van Taartjes is bedacht naar aanleiding van het onderzoeksproject ‘De Gezonde Toer’. Hierbij kijken psychologen, voedingsdeskundigen en stadsgeografen naar hoe we mensen kunnen helpen bij het maken van gezondere voedingskeuzes. Het doel is om op plaatsen waar veel gesnackt wordt, aantrekkelijke, maar gezonde alternatieve tussendoortjes aan te bieden.

Snackgedrag onderzoeken via app

De onderzoekers gaan de komende maanden op het Jaarbeursplein aan mensen vragen of ze een app willen downloaden, waarbij ze dagelijks invoeren welke tussendoortjes ze hebben gekocht, en waarom. De data uit de app moet tonen of de taartjes tot gedragsverandering leiden.

Je kan Van Taartjes elke doordeweekse dag van 14:00 tot 19:00 kopen voor €2,50 per stuk. Je vindt de foodtruck onderaan de roltrap op Jaarbeursplein bij Utrecht Centraal Station. De foodtruck staat er tot 31 mei.

Van Taartjes in de media

Wil jij een gezonde foodtruck starten in Amsterdam?

Ben je geïnspireerd door dit project? Gemeente Amsterdam is op zoek naar een ondernemer die een gezellige en gezonde koffietruck in Amsterdam Oost wil zetten. Er is een tijdelijke mobiele staanplaats met vergunning vrijgekomen op de Eerste Wittenburgerdwarsstraat. Interesse? Klik dan hier voor meer informatie.