Wat je nog niet wist over het menu van Brasserie 2050

09-2019

Wat schaft de pot in 2050? Lowlands bezoekers kregen dit jaar weer een voorproefje op de toekomst bij Brasserie 2050. De culinaire masterminds achter het menu zijn Samuel Levie en Gilbert Kolff. Lees in dit artikel welke future-proof recepten er op de kaart stonden!

Heerlijk eten mét een boodschap

Brasserie 2050 is een pop-up restaurant dat niet ‘gewoon’ festival eten serveert, maar culinaire hoogstandjes met een boodschap. De reden dat dit pop-uprestaurant is ontstaan komt vanuit dé voedselvraag van het moment: “Hoe voeden we 10 miljard mensen in 2050?”. Daarmee is dit hét restaurant van de toekomst, op Lowlands bestond het gebouw dan ook uit recyclebare producten om dat toekomstbestendige plaatje compleet te maken.

“If we want to make sure next generations can enjoy life on this planet and the food it produces we need to change the way we eat. At Brasserie 2050 we explore possibilities.” Samuel Levie

Een menu met Food for Thought

Vorig jaar maakte Brasserie 2050 haar debuut op Lowlands. Met succes! De chefs werden weer de keuken in gestuurd om de festivalgangers ook dit jaar een menu voor te schotelen dat niet alleen de smaakpapillen prikkelt, maar ook aanzet tot denken. Zeven verschillende gerechten stonden op de kaart, elk met een sterk verhaal over de uitdagingen binnen het voedselsysteem.

Tekst gaat door onder de foto.

Een diversiteit van goede zaden zijn enorm belangrijk voor ons voedselsysteem. Het zaadbrood met zaaddip bestond uit maïs, haver, teff, sorgum en tarwe. Deze zaadsoorten spelen een belangrijke rol in de wereldwijde voedselvoorziening. De dip bestond uit zonnebloempitten. 

Geen charcuterie op de borrelplank 2050, maar 100% plantaardig. Er wordt in Nederland meer vlees en zuivel gegeten dan goed is voor onze eigen gezondheid en die van de planeet. Meer plantaardig eten is dus geen slecht idee. Samuel en Gilbert gebruikte Japanse fermentatietechnieken om bezoekers te verrassen met dé smaak van 2050. 

De huzarensalade uit de 12 provincies was een ode aan de Nederlandse keuken. Ondanks dat de Nederlandse voedselcultuur niet bij iedereen hoog in het vaandel staat, heeft Nederland boeren, producenten en chefs die er absoluut toe doen op voedselgebied in de wereld. Uit iedere provincie werd een ingrediënt gehaald en verwerkt in een brasserieklassieker. 

De vega vissoep maakte een bruggetje naar het wereldwijde plastic soep probleem. Plastic zorgt voor grote vervuiling, maar het heeft ook een functie. Zo zorgt plastic er ook voor dat voedsel langer vers blijft en dus minder voedselverspilling. Gelukkig kan plastic ook anders: deze veganistische vissoep bevatte een eetbaar plastic zakje gevuld met croutons.

De bloemkool van het spit werd in Brasserie 2050 geserveerd van stronk tot blad en roosjes.  De bladeren zijn bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van de kimchi en de stronk tot de crème. Zo werd er zo min mogelijk eten weggegooid en kon je deze bloemkool heerlijk met je vrienden opeten.

Het dessert van Brasserie 2050 was een pannacotta van Nedervanille. Vanwege klimaatverandering is het voor boeren lastig alle gewassen goed te verbouwen. Een halve graad warmer heeft bijvoorbeeld al grote impact op de koffieplant. Daarom moeten we op zoek naar andere oplossing, zoals ‘bedreigde gewassen’ in Nederland verbouwen. De vanille en bananen kwamen dan ook van Nederlandse bodem.

Duurzaam dilemma: Kip in wijn. Wat vind jij belangrijker? Een hoger dierenwelzijn of voor minder CO2-uitstoot? De festivalbezoekers werden voor een duurzaam dilemma gezet en kon zijn of haar keuze maken middels de kipwijzer.

Pannacotta, borrelplankje en bloemkool

Bloemkool was dé hit van 2019

De festivalgangers reageerden hartstikke positief op het toekomstgerichte menu van Brasserie 2050. Met name de bloemkool was een hit dit jaar, deze was als verrassing voor één van de koks van het pop-uprestaurant als eerste uitverkocht. 

Brasserie 2050 is een initiatief van Lowlands en de Rabobank, in samenwerking met The Food Line-Up en Overtreders W.