We hebben voedselveranderaars keihard nodig

10-2019

Door Helen Kranstauber

Afgelopen maand werd de Food100 bekend gemaakt. Een jaarlijkse lijst die 100 voedselveranderaars in het zonnetje zet. Van boer tot visser en van chef tot wetenschapper. De lijst laat de gehele breedte van voedselveranderaars zien. Mensen die zich vol enthousiasme en daadkracht inzetten voor een voedselsysteem met toekomst. Voor de derde keer op rij had ik de eer om deel uit te maken van de jury van de Food100 in bijzonder goed gezelschap van Peter Klosse, Nadia Zerouali, Bart Roetert, Sarai Pannekoek, Martin Scholten, Iris Bouwers en Ruud Zanders.

Zelf begon ik tien jaar geleden als jonge voedselveranderaar. Ik was 25 en net afgestudeerd toen ik in 2009 aan die wieg van het Slow Food Youth Network stond, een jongerenbeweging die mensen uit de hele voedselketen met elkaar verbindt. Ik startte in diezelfde periode het driedaagse Food Film Festival in Amsterdam waar we voedselvraagstukken een podium gaven én we duizenden mensen met handelingsperspectief naar huis lieten gaan. Koken met bijvangst? Zo doe je dat! Niks verspillen in de keuken? Wij gaven na een eye-opening film onze bezoekers tips. Het was de springplank naar het werk dat ik nu doe. In 2012 richtte ik campagnebureau Food Cabinet op, om me te kunnen blijven inzetten voor positieve beweging in ons voedselsysteem. Door te jureren voor de Food100 zie ik hoeveel mensen er werken aan een voedselsysteem met toekomst. En dat geeft energie en vertrouwen in de toekomst!

De uitreiking van de Food100 vond op 4 oktober plaats in Veghel. De hele lijst met de 100 voedselveranderaars is hier te vinden (psst…mede-oprichter Samuel Levie staat er ook in!). De lijst staat stuk voor stuk vol met helden, maar ik licht hier 7 bijzondere mensen voor je uit.

1. Nel Schellekens

Chef van het Keunenhuis

Powerhouse Nel is een absolute voorloper in de #verspillingsvrij keuken. Werkelijk niks wordt verspild in de keuken van Nel! Ze zette het kop-tot-kont koken in Nederland op de kaart en weet iedereen in haar orkaan van energie, te enthousiasmeren voor haar missie. In Winterswijk toverden ze oude boerderij (het Keunenhuis) om tot circulaire proeftuin, om in de praktijk te laten zien hoe een circulaire economie eruit kan zien. Als chef gaat ze hier samenwerken met boeren en brouwers uit de regio. Food Cabinet ging deze zomer al even bij Nel langs, en we kunnen het jou ook absoluut aanraden!

2. Myrte Rischen

Melkboer bij MOMA

Stadsmelkboer Myrthe brengt stad en land letterlijk bij elkaar. Als kersverse melkboer bij MOMA brengt ze de zuivel van boerderij de Groene Griffioen in Weesp naar ons stadslui. Zo zorgt ze voor een hele korte keten met een verhaal. Myrthe is dol op de polder en dat is te horen in haar podcast de poldersafari waarin ze je spreekt met ecologen, vogelaars en boeren.

3. Boy Griffioen

Mede-eigenaar De Groene Griffioen

De boer van MOMA melk dus. Boy had het al vroeg begrepen, en was al bezig met kringlooplandbouw, voordat de term verscheen in de visie van onze minister. In het prachtige Weesp staat zijn duurzaam gebouwde boerderij, waar een groot deel van de zuivel zelf wordt verwerkt. Ook kan je terecht in de boerderijwinkel (heerlijk om even langs te fietsen in het weekend) of is de boerderij in te huren voor events.

4. Miriam Brunsveld

Uitgever bij Nijgh Uitgeverij 

Miriam is de eerste uitgever ever in de Food100 lijst. Een terechte benoeming! Miriam inspireert via Nijgh duizenden mensen in Nederland om zelf de keuken in te duiken. De uitgeverij heeft een geweldige parade van chefs onder haar hoede – zoals Yvette van Boven, Samuel Levie en Nadia Zerouali, Joris Bijdendijk, die ons laten zien hoe leuk en lekker lokaal, seizoensgebonden en verspillingsvrij koken is.

5. Ama Korentang-Kumi

Oprichter Bloei & Groei

Bloei & Groei, een initiatief uit Amsterdam Zuidoost is nieuw in de Food100 en kreeg dit jaar een eervolle vermelding. Het project van Ama biedt vrouwen uit Zuidoost een plek waar zij voedsel kunnen verbouwen, elkaar kunnen ontmoeten en vooral even de zorgen van alledag kunnen vergeten. Het bezig zijn met de natuur en met voedsel laat de vrouwen letterlijk weer bloeien en groeien. Er werd al eerder een prachtige documentaire gemaakt over deze helende stadstuin.

6. India Rose Klap

Chef en ontwerper

India staat nieuw in de lijst en trok eerder dit jaar mijn aandacht met haar Utopische Diners, waarmee ze mensen via haar eten een kijkje laat nemen in de toekomst van ons eten. Met o.a. op het menu ‘eetbare plastic soep’. Hou deze culinaire creatieveling in de gaten!

7. Emile van der Staak

Eigenaar en chef restaurant De Nieuwe Winkel

In Nijmegen gebeurt iets bijzonders. Hier bestiert Emile van der Staak zijn restaurant de Nieuwe Winkel waarmee hij zich richt op de ‘Botanische Gastronomie’. Emile plukt zich een slag in de rondte in o.a. Voedselbos Ketelbroek, en hij brengt in zijn gerechten een ode aan de eetbare natuur. Verwacht veel nieuwe smaken en combinaties! Samuel bracht een bezoek aan de Nieuwe Winkel en was laaiend enthousiast!

Foto’s: Food100.