Werelden botsen aan de frontlinie van klimaatverandering in Cinemangé #3: Thank You For The Rain

06-2019

Dat de klimaatverandering grote gevolgen op de mensheid heeft, werd tijdens de derde editie van foodfilmavond Cinemangé opnieuw duidelijk. Thank You For The Rain van de Noorse filmmaker Julia Dahr laat zien wat de directe gevolgen zijn voor boeren in Kenia. De documentaire neemt ons mee in het leven van boer Kisilu en laat zien hoe de weersomstandigheden zijn complete leven en gemeenschap in de houdgreep heeft.

‘Thank you for the rain, but no thank you for the flood’

De documentaire begint vrolijk: een sprankelend Keniaans gezin, vrolijk en vol levenslust. Er is één (groot) probleem: het regent niet. En zonder regen mislukt de oogst en heeft het gezin geen geld. Uiteindelijk gaat het regenen, en hoe. Een storm laat hun volledige huis instorten, al hun hebben en houwen, inclusief geplante gewassen, wordt door het regenwater meegesleurd.

Tegenstellingen tussen Afrika en Europa zorgen voor kippenvel

Het hoofdpersonage, boer Kisilu verliest geen hoop. Integendeel, hij verandert in een strijdlustige activist, vastberaden om zijn gemeenschap te helpen en de wereld te verbeteren. Hij vliegt naar Parijs om te spreken op de klimaatconferentie, en hier wordt het contrast tussen de Afrikaanse- en Westerse behoeftes akelig duidelijk. Waar Kisilu zich zorgen maakt of zijn gezin wel genoeg te eten heeft, gaan de discussies in Parijs over het überhaupt bestaan van klimaatverandering en het recht van sommige landen om te vervuilen. Bij Kisilu stijgt het gevoel van machteloosheid doordat de wereldleiders niet de keuzes maken die zijn familie en gemeenschap uit de brand zouden helpen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Cinemangé - Thank You For The Rain
Het begint bij een boer met een toekomstvisie

Na de documentaire schuift Bertram Zagema van Oxfam Novib aan om te vertellen wat zij doen voor boeren zoals Kisilu. “Ik heb zelf in Kenia gewerkt” vertelt Bertram. “Wat Kisilu meemaakt geldt voor honderden miljoenen Afrikaanse gezinnen: het wachten op de regen, dat vervolgens niet komt, óf met heel veel tegelijk. Je wordt meegenomen in het ritme.” Bertram vertelt dat boeren die actief zijn in hun gemeenschap, zoals Kisilu, veel teweeg kunnen brengen. “We stellen met elkaar het doel en de prioriteiten vast. Als je de vragen stelt en informatie geeft, komen de oplossingen vaak vanzelf vanuit de groep. Zo kom je tot een plan voor de lokale gemeenschap.”

De afspraken van het klimaatakkoord moeten ambitieuzer

De klimaattop in Parijs was een belangrijk onderdeel van de film. “De afspraken die in Parijs zijn gemaakt zijn niet ambitieus genoeg.” vindt Bertram. “Zelfs als iedereen zich aan alle beloftes houdt, zal de aarde nog met drie à vier graden opwarmen. Uit het klimaatrapport van vorig jaar blijkt dat een stijging van twee graden al enorm veel ellende zou veroorzaken.”

Boeren ontwikkelen zich en worden leiders

Het publiek is benieuwd of er al vooruitgang is geboekt. “We zien dat boeren zich ontwikkelen en leiders van hun gemeenschap worden of hun eigen bedrijfje kunnen beginnen.” vertelt Bertram. Wat wij zelf kunnen doen om te helpen? Wees bewust van je persoonlijke consumptie. “Iedereen weet dat vlees eten bijdraagt aan klimaatverandering. Dit geldt ook voor vliegen. En heb het erover met je omgeving, organiseer mensen. Doe mee met landelijke of lokale mobilisaties.”

 

Volgende edities Cinemangé: zomerstop

We hebben een korte zomerstop, en daarna zijn we weer terug! Zet 4 september, 6 november en 8 januari vast in je agenda voor je favoriete foodfilmavond!

Over Cinemangé

Cinemangé is een terugkerende filmavond, geïnitieerd door Food Cabinet, Melkweg Amsterdam en The Food Line-up. Hoe maken we ons voedselsysteem eerlijker, gezonder en duurzamer? Ontdek het met films, talks en natuurlijk door het zelf te proeven! Tijdens Cinemangé krijgen professionals een podium en heb je de kans om al je vragen te stellen. Ook is er elke editie een foodspecialist die een exclusieve tasting verzorgt.