Vrijheidsmaaltijdsoep door het hele land

Samenwerking met Amsterdams 4 en 5 mei comité

Op 5 mei vieren we de vrijheid in Nederland. Normaal gesproken vinden op deze dag in heel het land Vrijheidsmaaltijden plaats: van klein tot groot en van snelle hap tot driegangenmenu. Maar in 2020 en 2021 niet. Vanwege de noodzakelijke maatregelen rondom het coronavirus is samen eten niet mogelijk. Om desondanks toch op een mooie manier stil te staan bij Bevrijdingsdag ontwikkelde Food Cabinet een alternatief concept voor de vele Vrijheidsmaaltijden die normaal gesproken op de planning stonden.

Saamhorigheid in tijden van Corona

Juist nu het samenleven zo beperkt is en veel vanzelfsprekende vrijheden opgeschort zijn, is er veel behoefte aan saamhorigheid. En hoewel we niet samen kunnen zijn, kunnen we nog wel samen eten.

Op 5 mei eten Amsterdammers- aan honderden of zelfs duizenden tafels in de stad – dezelfde maaltijd. Daarvoor ontwikkelden we in 2020 het meest nederige, meest hartverwarmende, meest pretentieloze gerecht in eenieders kookboek: De Vrijheidsmaaltijdsoep.

Op uitnodiging van het Amsterdams 4 en 5 mei comité hebben Michelin-chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie in 2020 ‘de smaak van de stad’ gevangen in een heerlijke, kruidige pompoensoep. In 2021 neemt Yvette van Boven het stokje van hen over. Zij ging voor een goedgevulde ‘chowder’. Met onder andere prei, bloemkool, aardappel, kokosmelk en doperwten. De speciale blikken Vrijheidsmaaltijdsoep zijn vormgegeven door kunstenaar Piet Parra en zijn ondertussen echte collectors items geworden.

 

“Zeker in deze wonderlijke tijd waarin het soms lijkt dat zoveel mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, zie je dat een oproep tot luisteren en respect naar elkaar nog echt nodig is. Openstaan voor inzichten die misschien niet de jouwe zijn, maar door naar elkaar te luisteren wellicht wél iets voor jou kunnen betekenen. Ik denk dat we dat nu meer dan ooit kunnen gebruiken. Samen aan tafel is natuurlijk een kleine moeite en een mooi gebaar. Als geen ander vind ik dat eten verbindt.” –Yvette van Boven
Vrijheidsmaaltijdsoep 2021.

De Vrijheidsmaaltijdsoep gaat landelijk in 2021

Na het succes van de Vrijheidsmaaltijdsoep in 2020, borduren we hier op 2021 op voort. Dit jaar niet alleen in Amsterdam, want ons concept wordt dit jaar ook door het Nationaal Comité voor 4 en 5 mei opgepakt en daarmee wordt de Vrijheidsmaaltijdsoep door heel het land gegeten. Zo eten we o.a ook in Groningen, Rotterdam, Leeuwarden en Maastricht op 5 mei samen dezelfde maaltijd: de Vrijheidsmaaltijdsoep. Om te vieren dat we in vrijheid leven en verbonden zijn met elkaar.

Een cadeau aan de stad

Om ervoor te zorgen dat de Vrijheidsmaaltijden in de stad ondanks corona toch door kunnen gaan, wordt een groot deel van de soep gegeven aan de partijen die ieder jaar weer hard werken om een Vrijheidsmaaltijd te organiseren. Zij kunnen nu de blikken soep verdelen onder de gasten die eigenlijk naar hun Vrijheidsmaaltijd zouden komen. Daarnaast gaat er een flink aantal blikken soep naar instanties en initiatieven die een goede maaltijd op Bevrijdingsdag extra goed kunnen gebruiken. Ten slotte kunnen natuurlijk ook Amsterdammers dit jubileumblik via www.vrijheidsmaaltijdsoep.nl gratis bestellen.

In samenwerking met Pakhuis de Zwijger verzorgen we op 5 mei ook een digitaal programma. Zo nemen we via zoom onder anderen een kijkje in de keukens van Amsterdammers die mee eten!

Nieuwe partnerschappen

De soep is het allerlekkerst wanneer je ‘m samen eet. Daarom hebben we in 2021 in samenwerking met AT5 bijzondere koppels bij elkaar gebracht, die elkaar normaal gesproken misschien niet zo gauw zouden ontmoeten. Samen gaan zij in gesprek over thema’s gerelateerd aan de Vrijheidsmaaltijd, zoals vrijheid, vieren, herdenken en moed.

Wij nemen Amsterdam voor onze rekening

Ons concept is in 2021 landelijk opgepakt door het Nationaal 4 en 5 mei comité. Samen met het Amsterdams 4 en 5 mei Comité zijn wij verantwoordelijk voor het concept en de uitvoer van de Vrijheidsmaaltijdsoep in Amsterdam. Dit doen we met inmiddels vaste partners als Pakhuis de Zwijger en Flyerman. Food Cabinet heeft daarnaast dit jaar samen met Yvette van Boven het recept ontwikkeld voor de Vrijheidsmaaltijdsoep 2021. Ook maakten we in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mooie Vrijheidsmaaltijdsoep-pakketten om te verzenden naar influencers en BN’ers. En we hebben alle nieuwe steden en regio’s ondersteund in de uitvoer van hun plannen.

Resultaten

Vrijheidsmaaltijdsoep 2020
De aftrap van de campagne was een grote publicatie in de krant van onze mediapartner Het Parool. De Vrijheidsmaaltijdsoep was binnen 24 uur helemaal op! Voor iedereen die het niet was gelukt om een blik soep te bemachtigen hebben we het recept vrijgegeven (o.a in Het Parool). Ruim 15.000 mensen bezochten op 5 mei de receptenpagina. 

De soep was een groot succes. Niet alleen waren alle blikken binnen 24 uur helemaal ‘uitverkocht’, maar Amsterdammers kookten ook uitgebreid zelf mee en ook het NOS journaal kwam een kijkje nemen. Een van de hoogtepunten was dat de Vrijheidsmaaltijdsoep zelfs een weekend lang te zien was op de Ziggo Dome in Amsterdam.

 

Vrijheidsmaaltijdsoep 2020. Op de cover van Het Parool en levensgroot op de Ziggo Dome in Amsterdam.

Vrijheidsmaaltijdsoep 2020 in cijfers

5.459 unieke kijkers

Livecast

7.500

blikken soep verspreid

19.973

Websitebezoeken op 5 mei

Vrijheidsmaaltijd 2018 - Lieve Amsterdammers

De eerste editie van onze samenwerking met het Amsterdams 4 en 5 mei comité vond plaats in 2018 onder de bogen van het Rijksmuseum en was een ode aan oud burgemeester Eberhard van der Laan. Het was een onvergetelijke dag voor 500 lieve Amsterdammers. De maaltijd werd gekookt door verschillende Amsterdamse chefs, René Froger zong spontaan het gezelschap toe en er werd gesproken over wat een lieve stad voor de gasten betekent. Food Cabinet organiseerde dit project op eigen initiatief samen met het Amsterdams 4 en 5 mei comité, het Parool, het Rijksmuseum en het Rijks®.

Vrijheidsmaaltijd voor 500 lieve Amsterdammers in 2018

Samenwerkingen

2021

  • Food Cabinet organiseert dit project op eigen initiatief samen met het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Met speciale dank aan Kroonenberg Groep, Flyerman en AT5
  • Chef: Yvette van Boven

2020

  • De Vrijheidsmaaltijdsoep is een initiatief van het 4 en 5 mei comité Amsterdam, Food Cabinet, RIJKS®, Pakhuis de Zwijger en Het Parool. Met speciale dank aan Holland Casino, Kroonenberg groep, Eden Hotels, De Jong Groep, Rijksmuseum en HENRI.
  • Chefs: Joris Bijdendijk en Samuel Levie

Eigen initiatiatief

Food Cabinet organiseert dit project op eigen initiatief samen met het Amsterdams 4 en 5 mei comité.

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité werd in 1946 opgericht. Op 4 mei staan we als Amsterdammers stil bij de geschiedenis van razzia, verzet, uitsluiting, hongersnood, om vervolgens op 5 mei te vieren dat Amsterdam weer een vrije stad werd, met vrije inwoners.

 

Meer weten?

Neem contact op met Jelleke Raats via jelleke@foodcabinet.nl of 020 22 33 161.

Jelleke Raats