Aan tafel tegen honger tijdens World Food Day 2019

09-2019

Op 16 oktober is het World Food Day en gaan we aan tafel tegen honger in het Scheepvaartmuseum. Vind jij ook dat honger geen plek meer heeft in deze wereld? Sluit je aan als 1 van de 500 ambassadeurs en neem plaats aan tafel. Food Cabinet organiseert World Food Day samen met AgriProFocus in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het ministerie van Buitenlandse Zaken en Dutch Food Week.

Op dit moment gaan meer dan 820 miljoen mensen met honger naar bed. Na jarenlange daling neemt dit aantal sinds een paar jaar toe. Daarnaast is voedselzekerheid tegenwoordig niet meer alleen een kwestie van hoeveelheid, maar ook van kwaliteit. Wereldwijd zijn ongezonde voedingspatronen een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte. Om aandacht te vragen voor voedselzekerheid heeft de Verenigde Naties in 1979 World Food Day in het leven geroepen. Food Cabinet organiseert sinds 2014 World Food Day in Nederland.

Maaltijd van de toekomst

Tijdens World Food Day 2019 zetten zes bekende chef-koks ons de maaltijd van de toekomst voor.

Selassie Atadika is onze internationale gastchef met Ghanese roots en een plant-forward aanpak. Ze heeft haar eigen succesvolle restaurant Midunu in Accra. Joris Bijdendijk is chef van sterrenrestaurant RIJKS® en heeft dit najaar een nieuw restaurant geopend: Wils. Yvette van Boven is schrijfster, chef, illustrator en televisiepresentator. Ze presenteert haar eigen kookshow ‘Koken met van Boven’ en heeft samen met haar man, fotograaf Oof Verschuren, kookboeken geschreven. Nadia Zerouali is culinair schrijver van meerdere kookboeken, waaronder de prijswinnende boeken: ‘Melk & Dadels’ en ‘SOUQ, tafels vol mezze’. Samuel Levie is co-founder van campagnebureau Food Cabinet, worstenmaker bij Brandt & Levie, columnist bij o.a. Het Parool en chefkok. Ralph Dahlhaus kookt sinds 2011 bij het Scheepvaartmuseum. Duurzaam koken krijgt een steeds grotere rol en Ralph blijft zich daarin ontwikkelen. Ralph is ambassadeur bij Dutch Cuisine.

Met hun bijzondere gerechten laten ze ons zien hoe onze voedselkeuzes bijdragen aan voedselzekerheid voor iedereen. De hosts deze avond zijn Helen Kranstauber en Eric Corton. Zij zullen je samen meenemen langs de problematiek van honger en voedselzekerheid.

 

Deze avond komen we meteen in actie, want samen spreken we ons uit. Wij vinden dat overheden, bedrijven en consumenten er samen alles aan moeten doen om honger de wereld uit te krijgen. We presenteren ons manifest tegen honger dat we samen met jou en al onze ambassadeurs ondertekenen.

Word ambassadeur en schuif aan tafel!

Maak jij je druk om honger in de wereld? Meld je nu aan en neem plaats aan tafel! Sluit je aan als ambassadeur en kom erachter hoe jij kunt bijdragen aan voedselzekerheid voor iedereen. Op weg naar #zerohunger in 2030!

Professionals event

Dit jaar organiseren wij naast het diner in het Scheepvaartmuseum voor ambassadeurs ook een professionals-event met het thema ‘Circular Food Systems for Food Security’. Tijdens dit internationale event komen experts vanuit allerlei velden bijeen om te kijken welke kansen circulaire voedselsystemen bieden om honger en ondervoeding tegen te gaan. Dit evenement is in Ede en alleen op uitnodiging toegankelijk. Wil je hier meer informatie over? Bekijk de website of neem contact met ons op.

Internationaal initiatief

Nederland is niet het enige land waarbij honger en voedselonzekerheid 16 oktober op het menu staat. Er zijn nog zo’n 150 landen die hier aandacht aan besteden. Deze landen zijn allemaal verbonden aan de Sustainable Development Goals, waarvan doel twee ‘geen honger’ is in 2030. Dit komt dichterbij dan je denkt en we zijn er nog lang niet. Tijdens World Food Day presenteren we ons manifest tegen honger dat we samen met jou en al onze ambassadeurs ondertekenen. Wij vinden namelijk dat overheden, bedrijven en consumenten er alles aan moeten doen om honger de wereld uit te krijgen.

Food Cabinet vraagt sinds 2014 met World Food Day aandacht voor honger. Na Amsterdam, Rotterdam en Ede deden we vorig jaar ‘s-Hertogenbosch aan. Bij deze laatste editie keken we extra naar de kansen die data en technologie bieden om eerlijke handel, duurzaamheid en gezondheid voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken en lieten we bezoekers de nieuwste ontwikkelingen zien die kunnen helpen om honger op te lossen.

Het diner in het Scheepvaartmuseum en het professional-event zijn beide onderdeel van Dutch Food Week en worden mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Buitenlandse Zaken.