De meeste consumenten deugen - een essay van Sebastiaan voor Flevo Campus
12-2020
De derde essaybundel van Flevo Campus is vandaag uit: ‘Veerkracht als opdracht’. Het essay van Sebastiaan Aalst won de essaywedstrijd in de categorie opinie en verdiende hiermee een plek in de bundel. Bovendien werd zijn essay door Vrij Nederland ook gekozen als voorpublicatie van de bundel.
Misschien deugen consumenten wél
De titel van het essay van Sebastiaan – ‘De meeste consumenten deugen’ – is een directe verwijzing naar het populaire boek van Rutger Bregman ‘De meeste mensen deugen’ waarin de journalist van de Correspondent beargumenteert dat, in tegenstelling tot het heersende negatieve mensbeeld van wederzijds wantrouwen, de meeste mensen juist wél de behoefte hebben te deugen. In zijn essay haakt Sebastiaan in op deze gedachte door Bregman’s pleidooi te vertalen naar de consumerende mens. Hij stelt dat ook dit type mens vaak negatief en lelijk wordt geschetst, namelijk als egocentrische koopjesjager die enkel en alleen gespitst is op de prijs. Maar klopt dit beeld wel? Of deugen consumenten in essentie wél, maar is dit hoe zij worden als gevolg van prijsprikkels en een verknipte industrie? Sebastiaan gelooft dat ook de consument in essentie wil deugen en open staat voor eerlijke prijzen en goede producten, maar dat deze instelling alleen tot uiting komt als de politiek meer verantwoordelijkheid neemt voor de voedselomgeving. Met ‘De meeste consumenten deugen’ pleit Sebastiaan dan ook voor politieke maatregelen zoals een suikertaks, true pricing of een verbod op marketing van ongezond eten.
Wat lees je nog meer in ‘Veerkracht in opdracht’?
Naast het essay van Sebastiaan bevat de bundel ‘Veerkracht als opdracht’ nog zes andere stukken van Nederlandse journalisten en denkers, zoals Janno Lanjouw (De Correspondent, De Visdetective), Joris Lohman (oprichter van Food Hub) en Hidde Boersma (journalist en documentairemaker). De redactie werd ondersteund door gerenommeerde auteurs zoals Annie Ciezadlo en Michael Pollan. De bundel is samengesteld in opdracht van Flevo Campus, een organisatie die zich bezighoudt met de kennisontwikkeling en verdieping van stedelijke voedselsystemen van de toekomst. ‘Veerkracht als opdracht’ werd geboren in tijden van de corona-pandemie, maar gaat over méér dan alleen de huidige crisis. Het gaat over het jaar 2050, waar wij al eerder over schreven, waarin 10 miljard monden moeten worden gevoed. Hoe zorgen we ervoor dat al die mensen genoeg, duurzaam en gezond eten krijgen? Hoe bereiken we een duurzaam voedselsysteem in woelige tijden? Wat zijn de obstakels, pijnpunten en hordes die genomen moeten worden?
Live presentatie
Op woensdag 16 december wordt de essaybundel live gepresenteerd vanuit Pakhuis de Zwijger. Sebastiaan is te gast in de studio om te vertellen over zijn essay. Dit evenement is online te volgen via de livecast. De bundel kun je momenteel online bestellen via deze link. Hier download je de Engelse versie.