Floriade Dialogues Summit: een inspirerende dag over groene steden

04-2019

De eerste editie van de Floriade Dialogues Summit zit erop. Op donderdag 28 maart kwamen mensen van over de hele wereld naar Almere om te bespreken hoe we steden in de toekomst groener en gezonder kunnen maken.

Food Cabinet verzorgde de communicatie, programmering en moderatie door Helen Kranstauber. In dit verslag lees je een korte samenvatting van deze inspirerende dag.

Keynotesprekers Raj Patel, Charles C. Mann en Adriaan Geuze

Het ochtendprogramma bestond uit interessante talks van sprekers van over de hele wereld. De Britse econoom en mensenrechtenactivist Raj Patel (UK/India) daagde het publiek uit om na te denken over de invloed van racisme, ongelijkheid en goedkope resources bij het ontstaan van ons huidige industriële voedselsysteem. In dit interview met de Volkskrant lees je meer over de opvattingen van Patel, die ook wel ‘de popster’ van sociale gelijkheid wordt genoemd.

Journalist Charles C. Mann (USA) vertelde over de twee opties voor voedselvoorziening voor steden in de toekomst. De manier van de wizards: het intensief gebruiken van land om veel calorieën te verkrijgen met minimale arbeid, en de manier van de prophets: een netwerk van kleinschalige boeren.

Vervolgens legde landschapsarchitect Adriaan Geuze (NL) uit waarom hij meer contact wil tussen boeren en consumenten.

Het ochtendprogramma werd afgesloten met een live kookshow van Nadia Zerouali, een vertoning van de film ‘De Smaak van Flevoland’, gemaakt door Ahmet Polat, en een presentatie van de Flevo Campus Denktank over hun manifesto.

‘Als we steden willen voeden op een gezonde, groene manier, moeten we nadenken over vitale buitenwijken waar een uitwisseling tussen boeren en inwoners mogelijk is.’
– Adriaan Geuze

 

Acht stedelijke uitdagingen

’s Middags was het tijd voor de Talks of the Town, waarbij sprekers uit acht verschillende steden vertelden over de uitdagingen rondom voeding waar hun steden mee te maken hebben. Na de korte talks deden de bezoekers mee aan een in-depth session om te discussiëren en meer te leren over de lokale uitdagingen.

Arjan van Timmeren (TU Delft en AMS Institute) sloot de dag af met de vraag ‘Wat kunnen we van vandaag leren, en hoe kunnen we morgen al beginnen met veranderen?’. Ook na afloop van het programma werden er nog veel nieuwe inzichten uitgewisseld. Genoeg inspiratie om op te bouwen dus.

We hopen jullie volgend jaar allemaal terug te zien op 26 maart 2020!

Foto’s: Nichon Glerum