Hoe kan je duurzamer eten? 5 tips!

09-2019

Deze week is het Global Week for Future. Tijdens deze week staken er wereldwijd miljoenen mensen voor het klimaat, waaronder team Food Cabinet. Maar ook de keuzes die we elke dag maken kunnen enorme impact maken. Jouw ontbijt, lunch of avondeten biedt voldoende mogelijkheid voor je eigen #climatestrike. Met deze vijf tips zet jij duurzame stappen richting een toekomstbestendig voedselsysteem. En dat is nog leuk en lekker ook!

  1. Eet meer planten en minder dierlijke producten
  2. Eet lokaal en met de seizoenen mee
  3. Eet niet meer dan je nodig hebt
  4. Verspil zo min mogelijk voedsel
  5. Betaal een eerlijke prijs

1. Eet meer planten en minder dierlijke producten

Kiezen voor zoveel mogelijk plantaardig is niet alleen fijn voor je eigen lichaam en de dieren, maar ook voor de planeet! De productie van vlees vraagt namelijk veel van het milieu. We staan wereldwijd voor de uitdaging een omslag te maken naar kringlooplandbouw, waarbij voedsel geproduceerd wordt op een manier die natuur, milieu, bodem en klimaat niet overbelasten en afval uit de ketens gebruikt wordt voor nieuwe producten. Daarin is een verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten essentieel. Er is tegenwoordig een steeds ruimere selectie vleesvervangers te vinden. Handig als je minder vlees wil eten maar de smaak niet wil missen! Denk bijvoorbeeld aan de producten van De Vegetarische Slager, maar ook de producten van Oatly en vegan ijs van Ben & Jerry’s bijvoorbeeld! Lees hier meer tips van het Voedingscentrum. 

2. Eet lokaal en met de seizoenen mee

Producten uit het seizoen liggen sneller op je bord, dragen bij aan de lokale economie en hebben vaak ook nog meer smaak! Een groot deel van de producten die we eten zijn in Nederland het hele jaar verkrijgbaar. Niet alles kan lokaal geproduceerd worden, dus moet ingevoerd worden uit verschillende delen van de wereld. Dit is niet perse nodig, want Nederlandse en Europese boeren kunnen het hele jaar door producten leveren waarmee we gevarieerd en gezond kunnen eten. Korte ketens zorgen er onder andere voor dat er meer contact is tussen boer en consument, wat belangrijk is voor de versnelling van duurzaamheid. Tips om in het seizoen te kopen: check of je product uit Nederland komt, ga naar een boerenmarkt en kijk eens in de Groente & Fruitkalender

3. Eet niet meer dan je nodig hebt

Veel mensen eten meer dan ze daadwerkelijk nodig hebben. Als iedereen die teveel eet minder gaat eten levert dit niet alleen veel op voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. Gevarieerd eten kan ook zonder het milieu al te erg te belasten. In de schijf van vijf van het Voedingscentrum staat wat je nodig hebt per dag. Lees hier alles over de schijf van vijf. Ook het kookboek Fork Rangers helpt je de wereld te verbeteren met wat je eet. De recepten bestaan grotendeels uit groente, zijn snel en makkelijk en bevatten voldoende eiwitten. 

4. Verspil zo min mogelijk voedsel

Gemiddeld gooit een persoon in Nederland 40 kilo per jaar aan eten in de afvalbak. Dat komt neer op 140 euro per persoon per jaar. Dat kan veel minder. Niet alleen voor de portemonnee, of vanwege de mensen voor wie voedselzekerheid dagelijks een gevecht is, maar ook voor het milieu. Door minder te verspillen verklein je je footprint. Zo zorg je ervoor dat we minder grondstoffen verbruiken die elders hard nodig zijn. Hoe #verspillingsvrij ben jij? Check bijvoorbeeld je voorraadkast voor je boodschappen doet en vries porties eten in om het later op te eten. Lees meer tips op Samen tegen voedselverspilling of kijk hier hoe je je eten het beste kunt bewaren. 

5. Betaal een eerlijke prijs

In de jaren 70 waren wij ongeveer 20 procent van ons inkomen kwijt aan voedsel. Dat is nu 10 tot 12 procent. Voedsel is ongelofelijk goedkoop geworden. De prijs van voedsel is vooral gebaseerd op de kosten die gemaakt worden, met daarop een – in de meeste gevallen zeer ongelijk verdeelde – winstmarge voor de schakels in de keten. Er zijn een hoop voorbeelden van bedrijven en organisaties die op een vooruitstrevende manier omgaan met eerlijke lonen. Denk aan supermarktketen Ekoplaza of het chocoladebedrijf Tony’s Chocolonely. Fair trade producten zijn producten waarbij eerlijke afspraken worden gemaakt tussen koper en verkoper. Zo krijgt een boer een kostendekkende prijs. Op Milieu Centraal kun je via een keurmerkwijzer alle keurmerken bekijken.

Wij geloven dat verandering in het milieu begint op je bord. Deze tips kunnen jou op weg helpen naar een duurzamer eetpatroon. Food Cabinet is aanwezig bij de klimaatstaking op vrijdag 27 september in Den Haag. Lees in dit artikel, geschreven door Helen Kranstauber, meer over waarom wij daar staan. Zien we jou daar ook?