Eat food. Not too much. Mostly plants.

Waarom Food Cabinet aanwezig is bij de #climatestrike

09-2019

Het is Global Week for Future. Tijdens deze week staken er wereldwijd miljoenen mensen voor het klimaat. In navolging van klimaatactivist Greta Thunberg – die slechts één jaar geleden begon met haar schoolstaking in Stockholm – worden er meer dan 4500 activiteiten georganiseerd verspreid over 150 landen: het is hiermee de grootste klimaatstaking ooit. De #climatestrike krijgt aanstaande vrijdag in Nederland navolging. Ook Food Cabinet loopt mee in Den Haag. Oprichter Helen Kranstauber vertelt waarom.

Het probleem met voedsel

De manier waarop we ons voedsel produceren en consumeren heeft een immense impact op het klimaat. Intensieve veeteelt, ontbossing ten behoeve van landbouwgrond en voedselverspilling dragen in sterke mate bij aan het broeikaseffect. Zelfs zoveel dat voedsel, naast onze energievoorziening, de belangrijkste veroorzaker is van de opwarming van de aarde*. Dit is allemaal niks nieuws. Het is dan ook tijd voor concrete acties en oplossingen. De #climatestrike maakt dat nog eens extra duidelijk.

Oplossing op je bord

Gelukkig zijn er ook oplossingen en die beginnen op je bord. Dat is dé reden dat we zeven jaar geleden Food Cabinet hebben opgericht: omdat we geloven dat het anders kan en moet! Als miljoenen mensen duurzaam, eerlijk en gezond gaan eten, verandert de wereld in rap tempo mee. Met ons werk laten we zien dat een toekomstbestendig voedselsysteem niet alleen in theorie mogelijk is, maar binnen handbereik ligt. Anders nadenken over wat je eet, vormt de sleutel tot een betere wereld. En dat is nog leuk en lekker ook!

Leiderschap

Maar alleen naar ons eigen bord staren is niet voldoende. Deze klimaatcrisis vraagt ook om nog steviger leiderschap. Het is urgenter dan ooit dat er op internationale schaal, vanuit overheden, het bedrijfsleven en de industrie concrete ambities en acties worden ondernomen om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. Een mooi voorbeeld van leiderschap kwam dit jaar van de EAT Foundation in Noorwegen. Zij brachten in januari het EAT Lancet rapport uit dat een oproep deed aan overheden wereldwijd voor een ‘Great Food Transformation’. Deze grote transformatie en de beweging naar een ander voedingspatroon (minder vlees, minder verspilling, meer plantaardig) moet erin voorzien dat we in 2050 een wereldbevolking van 10 miljard mensen kunnen voeden. Het is een poging van de EAT Foundation om het gesprek over voedsel, ook als oplossing voor de klimaatcrisis, internationaal op de agenda te zetten. Een fikse uitdaging als je ziet hoeveel moeite het al kost om internationale afspraken te maken over het klimaat.

Kracht van een beweging

Wij lopen vrijdag in Den Haag mee tijdens de klimaatstaking om te laten zien dat we met voedsel de wereld kunnen veranderen én om het signaal te geven dat we met zijn allen keihard mee aan de bak moeten: onze leiders, onze voedselproducenten, de industrie, en vooral ook wijzelf als etende mens. 

Maar ook lopen we mee omdat we als Food Cabinet geloven in in de kracht van een beweging. Tien jaar geleden hebben we zelf ervaren hoe krachtig een beweging kan zijn. We stonden aan de wieg van de Youth Food Movement – een beweging van jonge mensen uit alle hoeken van de voedselketen – die via voedsel positieve impact maken op de wereld. Vanuit de mentaliteit dat het kan én dat we vooral ook moeten laten zien hoe het kan! Inmiddels is deze beweging uitgegroeid tot een groot netwerk van boeren, vissers, retailers, kunstenaars, ondernemers, chefs, activisten, beleidsmakers die elke dag hard werken aan verandering. Willen we zorgen voor verandering dan hebben we iedereen hard nodig!

Wij zijn er vrijdag bij! We hopen jij ook.

Eat food. Not too much. Mostly plants.

Kan je er niet bij zijn, niet getreurd. Het ontbijt, lunch of avondeten biedt voldoende mogelijkheid voor je eigen #climatestrike. Wij zetten een aantal tips onder elkaar die je direct in de praktijk kan brengen met grote positieve impact op de aarde. 

  1. Eet meer planten en minder dierlijke producten
  2. Eet lokaal en met de seizoenen mee
  3. Eet niet meer dan je nodig hebt
  4. Verspil zo min mogelijk voedsel
  5. Betaal een eerlijke prijs

Eet smakelijk!

Helen Kranstauber
Oprichter Food Cabinet

* Wil je alles te weten komen over de impact van onze voedselkeuzes op de aarde, lees dan de heldere artikelen van Jelmer Mommers op de Correspondent

Over Food Cabinet

Food Cabinet ontstond toen Samuel Levie, Helen Kranstauber en Sebastiaan Aalst de krachten in 2012 bundelden. Hun jarenlange betrokkenheid bij de voedselbeweging en sterke gevoel dat het anders kan, vormden de vruchtbare voedingsbodem van campagnebureau Food Cabinet. Helen en Samuel stonden aan de basis van Youth Food Movement (nu: Slow Food Youth Network Nederland) het Food Film Festival in Amsterdam en lanceerden talloze eigen initiatieven. Het bleek slechts het begin van iets veel groters. Met Food Cabinet knopen Samuel, Helen en Sebastiaan hun netwerken in de voedselketen aan elkaar en bouwen verder aan een beweging met positieve impact.