Succesvolle start meerjarencampagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij’

03-2019

Om voedselverspilling in 2030 met 50% te verminderen is per 4 maart 2019 de campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’ gelanceerd. Food Cabinet ontwikkelde het campagneconcept.

Hoe #verspillingsvrij ben jij?

De meerjarencampagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij’ richt zich op positieve sociale normen en laat voorbeeldgedrag zien dat mensen makkelijk thuis kunnen overnemen. De campagne voorziet in praktische tips voor thuis, zoals het afwegen van de juiste porties of het checken van je koelkast voordat je boodschappen gaat doen. Helen: “de campagne dragen we uit via rolmodellen, media, activaties en vanuit alle aangesloten bedrijven. De campagne moet uitgroeien tot een beweging waar iedereen in Nederland aan kan meedoen. Zo gaan mensen #verspillingsvrij op veel verschillende plekken gaan terugzien en maken we dit de normaalste zaak van de wereld”.

“Onze ambitie? Dat #verspillingsvrij de normaalste zaak van de wereld wordt en dat mensen dit met trots gaan uitdragen” – Helen Kranstauber

 

Lancering van de campagne: het verspillingsvrijdiner in de Hortus Amsterdam.

50% minder verspilling in 2030

Helen: “Als campagnebureau dat werkt aan een voedselsysteem met toekomst, is voedselverspilling één van de dingen die we graag zo snel mogelijk zien verdwijnen. Het is niet alleen zonde van het geld en alle grondstoffen die nodig zijn voor het produceren van eten, maar er spreekt ook geen waardering uit voor de mensen die ons eten maken. In een tijd waarin het steeds duidelijk wordt dat we zuinig moeten omgaan met de aarde en slimmer moeten nadenken over onze productie en consumptie is het tegengaan van verspilling een belangrijke stap. Gelukkig zien we dat steeds meer mensen én bedrijven zich hier bewust van zijn en graag iets doen om verspilling te voorkomen. Met de campagne zetten we daarom niet in op bewustwording, maar richten we ons de komende jaren echt op gedragsverandering. Zo maken we samen het verschil”.

Over Stichting Samen Tegen Voedselverspilling

Om voedselverspilling een halt toe te roepen hebben bedrijven, organisaties, wetenschappers en de overheid vorig jaar de handen ineengeslagen om verspilling in de voedselketen terug te dringen.  Samen met consumenten komen ze in actie om in 2030 voedselverspilling met de helft te verminderen, in de gehele voedselketen, van grond tot mond. De stichting Samen Tegen Voedselverspilling gaat nu met de campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’ alle Nederlanders aansporen om verspilling te voorkomen. 

Wil je weten hoe jij #verspillingsvrij kan zijn? Kijk dan voor meer informatie en tips op www.samentegenvoedselverspilling.nl en op social media via Instagram, Facebook en de hashtag #verspillingsvrij

Fotograaf: Mitchell van Voorbergen