Wat eet een Amsterdammer?

06-2021

Italo-Indo pasta met sambalbloemkool en geroosterde rijsttopping. Met een glas water. Dat is het onverwachte antwoord op de vraag ‘Wat eet een Amsterdammer?’. Althans, dat is het recept dat chef Vanja van der Leeden maakte op basis van onderzoek naar de eetgewoonten van Amsterdammers.

Met onderzoek voor Van Amsterdamse Bodem onder 1.000 Amsterdammers in samenwerking met Future of Food Institute brachten wij de eetgewoonten van Amsterdammers in kaart: hun lievelingsgerechten, veel gebruikte groenten en specerijen, de samenstelling van het eetgezelschap en ook waar zij boodschappen doen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de Italiaanse en Indonesische keuken de favoriete keukens zijn van Amsterdammers, dat we vaker vis, groenten en vegetarisch willen eten en dat we graag uit eten gaan. Daarnaast drinkt de Amsterdammer het liefst water bij de maaltijd, en is 30% flexitariër, 12% vegetariër en 8% veganist. Daarom heeft chef Vanja van der Leeden, die het recept bedacht, gekozen voor een volledig vegetarisch recept.

Vanja over haar gerecht: “De Italiaanse en de Indonesische keuken zijn favoriet bij Amsterdammers. Laten die twee keukens nu ook net mijn stokpaardjes zijn. Ik heb als Indische jaren in Italië gewoond. In deze pasta komt dat mooi samen. Hollandse bloemkool wordt in de oven geroosterd met sambal en cherrytomaatjes. In het arme Zuid-Italië waar vaak geen dure Parmezaan voorhanden was, bestrooide men pasta met geroosterd oud broodkruim. Nog steeds trouwens. Dat broodkruim vervangen we hier voor geroosterde rijst. Voilà, Italo-Indo pasta!”

Afgelopen vrijdag werden de resultaten gepresenteerd in de Centrale Markthal van Amsterdam, en het eerste bordje Italo-Indo pasta geserveerd aan Kinderburgemeester Dominic. Om de hele stad mee te laten delen in deze heerlijke maaltijd is van Amsterdamse Bodem een samenwerking aangegaan met BuurtBuik, Stichting Dappere Dames, Stichting Hoop voor Morgen en Regenbooggroep. Met behulp van deze stichtingen werden nog eens 160 Italo-Indo pasta’s uitgedeeld aan Amsterdammers die het nodig hebben. Hier vind het recept van de ‘Smaak van Amsterdam’ om zelf mee aan de slag te gaan.