De 7 talks van EAT Stockholm Food Forum die je niet mag missen

06-2019

Hoe kunnen we consumenten laten kiezen voor meer plantaardig en minder vlees? En hoe kunnen we op grote voedselvraagstukken slimmer met elkaar samenwerken? Deze, en nog veel meer vragen, staan volgende week tijdens het EAT Stockholm Food Forum centraal. Helen gaat erheen en het evenement is ook live (en later!) te bekijken op de website van EAT, Wij geven wat achtergrondinformatie over het EAT-Lancet rapport, waarop deze editie van het Food Forum gebaseerd is, en lichten daarna zeven talks uit waar wij naar uitkijken.

Een gezond en duurzaam dieet voor 10 miljard aardbewoners

Centraal tijdens deze editie van het EAT Food Forum staat het EAT-Lancet rapport. Hierin wordt gepleit voor een dieet dat 10 miljard aardbewoners in 2050 gezond en duurzaam kan voeden. ‘Wat is het meest gezonde en duurzame dieet?’, ‘Hoe moet het met vlees, bewerkte producten en suiker?’ en ‘Hoe bewerkstelligen we gedragsverandering?’ zijn vragen die vaak gesteld worden in de voedingswereld. Het EAT-Lancet rapport draagt een mogelijke oplossing aan, maar brengt ook verschillende reacties teweeg.

Er is veel verandering nodig om iedereen te kunnen voeden in 2050

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU, vertelt in de Volkskrant: “Wij eten massaal goedkoop en sterk bewerkt gemaksvoedsel. Dat is niet gezond. We moeten terug naar een dieet van basisproducten met af en toe wat vis en vlees.”

Duurzaamheidsexpert Corné van Dooren legt op het Voedingscentrum uit dat we de komende 30 jaar onze voedselconsumptie flink moeten veranderen: “Het goede nieuws is dat het mogelijk is in 2050 10 miljard wereldbewoners gezond en duurzaam te voeden binnen de grenzen van de aarde. Het minder goede nieuws is dat er wel heel wat verandering nodig is om daar te komen.”

De overgang is ‘De olifant in de kamer’

Hans Dagevos, consumptiesocioloog Wageningen Universiteit, noemt de overgang naar een duurzaam en gezond dieet zoals voorgesteld in het Lancet-rapport ‘De olifant in de kamer’. “We hebben een Great Food Transformation nodig, zeggen de auteurs [van het EAT-Lancet rapport]. Maar vragen als: Hoe krijgen we dat voor elkaar? Wat is daarvoor nodig? Waarom wil de politiek er niet aan? Waarom vinden mensen dit zo’n lastige boodschap? Hoe krijg je consumenten en bedrijven mee? Die worden niet gesteld.”

Tijdens het EAT Stockholm Food Forum op 12 en 13 juni wordt dit onderwerp uitgebreid besproken door dé leiders en deskundigen uit het vakgebied. Dit zijn de zeven sprekers waar wij het meest naar uitkijken!

1. Jessica Fanzo

Jessica Fanzo is EAT-Lancet Commissioner en professor Global Food and Agriculture Policy and Ethics aan meerdere instituten. Dr. Fanzo heeft overal op de wereld gewerkt en focust zich vooral op systematische en multisectorale manieren om consumentenpatronen over de hele wereld te verbeteren. Een grote voedseltransformatie. Dat klinkt goed, maar hoe dan? Daarover gaat de talk van Jessica: ‘State of the World’. Zij schetst mogelijkheden voor samenwerkingen en next steps. Wij zijn erbij!

2. Selassie Atadika

Alleen Amsterdam kent al 180 verschillende nationaliteiten met bijpassende eetculturen. Deze enorme rijkdom maakt ons voedselsysteem sterker, diverser én een stuk smakelijker. In de komende Low Food Talk staat diversiteit centraal en wij zijn dan ook heel benieuwd naar het verhaal van Selassie Atadika. Zij heeft haar eigen onderneming in Ghana: Midunu, waarmee ze cultuur, maatschappij en voedsel samenbrengt met lokale, seizoensgebonden en weinig gebruikte ingrediënten. Chef Atadika lanceert binnenkort het Midunu Institute: het vastleggen van bestaande culinaire methoden in een aantal Ghanese regio’s, om een nationaal gesprek te beginnen met consumenten over voedsel, landbouw en cultuur.

3. Mike Barry

Mike Barry is Co-Chair van de Sustainability Steering Group en werkt bij Marks & Spencer om het bedrijf in een zero-waste business te veranderen in 2025. Wij volgen graag de ontwikkelingen in de retail. De ambities van deze partijen kunnen namelijk een groot verschil maken. Denk maar aan groenten zonder plastic, vegan rookworsten, minder verspillen of mensen met nudges gezonde keuzes laten maken. Daarom zijn we super benieuwd naar de ambities van Marks & Spencer.
Tijdens het Food Forum gaat Mike in gesprek met Dan Parker en Greg Drescher over het negatieve effect van ongezonde en te grote hoeveelheden voedsel. Waarom kiezen mensen deze voedingsmiddelen terwijl we er ziek van worden en ze de potentie van de landbouwgrond beperken? Welke rol heeft marketing hierin? Welke veranderingen kunnen ervoor zorgen dat consumenten gezondere en duurzamere keuzes maken?

4. Ronni Kahn

#verspillinsvrij helden zijn er gelukkig overal op de wereld. In Nederland hebben we de ambitie om 50% minder te verspillen in 2030, maar hoe is dat in andere landen? We laten ons graag inspireren door mensen die dit vraagstuk in hun land en gemeenschap tackelen. Ronni Kahn is een bekende voedsel activiste met als interesses voedselarmoede, gezondheid, milieu en duurzaamheid. Tijdens het panel ‘Making Every Bite Count’ gaat ze in gesprek met David Jackson, Geeta Sethi en Michelle Masek over hoe we kunnen werken aan een wereld met minder voedselverspilling.

5. Haile Thomas

Als we praten over hoe we ons in de toekomst kunnen blijven voeden, kunnen we niet anders dan jongeren en kinderen hierin een stem en podium te geven. Het gaat immers om hun toekomst. Haile Thomas is een internationale spreker, influencer en activiste en heeft sinds 2010 al 35.000 kinderen betrokken bij gezond voedsel en duurzaamheid. In het panel ‘The Generation Leading for Change’ gaat ze in gesprek met Danielle Nierenberg, Alpha Sennon en Hugh Weldon over jonge activisten die zich inzetten voor een beter voedselsysteem.

6. Gregg Segal

Bij Food Cabinet weten we dat een sterk beeld of design soms meer zegt dan duizend woorden. Dat bewijst ook Gregg Segal met zijn fotoserie Daily Bread. In deze serie portretteert hij kinderen van over de hele wereld en wat zij eten. Op een oogstrelende manier geeft hij hiermee een tijdsbeeld van ons eetpatroon anno 2019.

7. Gunhild Stordalen

Alle grote en kleine veranderingen komen vanuit mensen. Mensen die vinden en voelen dat het anders moet. Zo is ook EAT ontstaan. Daarom zijn we benieuwd naar het verhaal van Gunhild Stordalen, de oprichter en aanjager van deze internationale beweging.

Helen zal live verslag doen op haar Instagram pagina, dus vergeet haar niet te volgen! Benieuwd naar alle inzichten? Na afloop sturen wij een nieuwsbrief met onze bevindingen. Abonneer je hier, zodat je ‘m niet mist.

Beeld: Gregg Segal